Diaconescu: Hillary Clinton aproape mi-a acceptat o invitație de a veni la București în 2012

Publicat: 25 04. 2012, 16:43
Actualizat: 25 04. 2012, 17:02

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, miercuri, că i-a adresat secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, o invitație de a veni în acest an la București pentru a participa la un eveniment de marcare a 150 de ani de la înființarea MAE, iar aceasta „aproape a acceptat”.

„Vreau să vă anunț faptul că am invitat o serie de colegi din statele UE și NATO. Sper să nu se supere că voi face publică o invitație aproape acceptată din partea doamnei Hillary Clinton de a fi prezentă la București și a marca împreună un moment semnificativ al acestei aniversări”, a afirmat Diaconescu, într-o conferință de presă.

Ulterior, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, șeful diplomației a arătat că secretarul de stat al SUA și-a exprimat interesul pentru a vizita România, iar partea română speră că vizita va fi în acest an.

„Este o chestiune pe care urmează să o dezbatem, să o discutăm pe canale specifice diplomatice. Și-a exprimat interesul să facă o vizită în România și cred că acest lucru se va întâmpla, dar deocamdată trebuie să stabilim momentul”, a spus Diaconescu.

El a adăugat apoi că speră ca vizita să fie în acest an pentru a o lega de aniversarea diplomației române și a estimat că momentul va fi ulterior Summitului NATO de la Chicago din 20-21 mai. „Da, eu sper că anul acesta pentru că vreau să o legăm de aniversarea diplomației române”, a arătat el.

Pe de altă parte, ministrul a recunoscut că a făcut „prea mult” anunțând această vizită confirmată numai la nivelul de intenție. „Și așa am făcut prea multe anunțând intenția de a efectua o vizită în România”, a apreciat el.

Ministrul Diaconescu a avut săptămâna trecută la Bruxelles o întrevedere cu Hillary Clinton, cu ocazia participării la reuniunea miniștrilor de externe și ai apărării din statele NATO.

Diaconescu a prezentat miercuri un timbru aniversar lansat de Romfilatelia și a inaugurat o expoziție dedicată domnitorului Alexandru Ioan Cuza, organizată de MAE împreună cu Muzeul Național de Istorie.

El a arătat că MAE va mai organiza în lunile următoare și alte evenimente dedicate acestei aniversări, unul dintre acestea fiind cu ocazia reuniunii anuale a diplomației române, programată în mod tradițional la sfârșitul lunii august -începutul lunii septembrie.