Dispută pe acciza la combustibil. Ponta le reproșează liberalilor că se iau după Băsescu

Publicat: 01 04. 2014, 16:42

După disputa cu președintele Traian Băsescu pentru acciza suplimentară la benzină și motorină introdusă începând de astăzi, premierul Victor Ponta a început un meci și cu foștii aliați din PNL care s-au răzgândit, în Opoziție, în privința susținerii acestor măsuri.

După ce ordonanța de urgență care reglementează introducerea accizei a fost întoarsă astăzi de la votul final din Camera Deputaților, în comisia economică, la cererea PNL, Ponta le-a reamintit liberalilor că a lansat ideea împreună cu vicepremierul de la acea vreme, Daniel Chițoiu, că Eugen Nicolăescu, cel care contestă acciza, era ministru, iar Crin Antonescu a sprijinit public măsura.

„A fost o decizie luată cu FMI, a fost negociată de domnul Chițoiu, a fost însușită politic de domnul Antonescu, a fost votată în parlament de majoritatea USL din care făceau parte și liberalii și a fost susținută până săptămâna trecută. A ieșit domnul Băsescu și a spus că nu e bună, s-au răzgândit și dânșii. Imediat ce spune domnul Băsescu ceva, nu doar copiii lui de suflet – PDL, PMP -, acum am văzut că și colegii liberali s-au luat după el”, a comentat premierul după ședința comună a Parlamentului pentru aniversarea a 10 ani de la intrarea în NATO.

Ponta a insistat asupra faptului că banii din acciză ar ajunge exclusiv în infrastructură. Pe de altă parte, însă, premierul a admis indirect că sumele se varsă în bugetul general, având destinații multiple. „Dacă nu avem acciza, pierdem 2,4 miliarde de lei, înseamnă că nu mai putem face reducerea CAS, care mai înseamnă 5,4-5,5 miliarde de lei”, a arătat Ponta, în tentativa de a demonta teoria liberalilor.