Doi lideri din opoziție afirmă că Parlamentul va RESPINGE inițiativa „Fără penali”: Nu îmi fac ILUZII / Condamnații penal NU au ce căuta în funcții publice

Publicat: 09 04. 2019, 16:28

„Validarea de către CCR a inițiativei de modificare a Constituției astfel încât persoanele condamnate penal să nu mai poată ocupa o funcție publică este o veste excelentă. Mai mult de un milion de români au semnat această inițiativă cu speranța într-o Românie mai bună. Este acum rândul Parlamentului să voteze, cu o majoritate de două treimi în fiecare cameră, revizuirea Constituției”, a scris Dacian Cioloș, marți, pe Facebook.

Fostul premier tehnocrat a adăugat că este un prim pas pentru a pune capăt epocii „penalilor”.

„Deși ar fi o ocazie pentru parlamentari să își demonstreze buna-credință, nu îmi fac iluzii: un Parlament condus de un condamnat penal definitiv și de un fost prim-ministru, care de cinci luni fuge de începerea urmăririi penale, ascunzându-se în spatele imunității parlamentare, va respinge această inițiativă. Sau, mai laș, o va amâna pe termen nedeterminat. Acum e nevoie să ne mobilizăm și să îi schimbăm, pentru a ne asigura că ceea ce societatea își dorește se și poate pune în practică. Este un pas în plus pentru a curăța România de hoție și pentru a le face loc oamenilor cinstiți și competenți. Inițiativa cetățenească își va continua cursul. Epoca „penalilor” din politică se apropie de sfârșit”, a conchis Cioloș.

Turcan spune că „Fără penali” nu va trece de Parlament, dar invită partidele să voteze proiectele PNL

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a afirmat că majoritatea parlamentară PSD-ALDE nu va adopta inițiativa USR „Fără penali în funcții publice” pentru revizuirea Constituției, însă liberalii vor insista ca două proiecte ale PNL pe același subiect să fie votatea decizional de Camera Deputaților.

„Condamnații penal nu au ce căuta în funcții publice! PNL salută decizia CCR privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției prin care se instituie interdicția pentru cei condamnați de a fi aleși în funcții publice. Solicităm celeritate în procedura parlamentară, astfel încât până la sfârșitul legislaturii să avem cel puțin un vot într-una dintre camerele Parlamentului, astfel încât să evităm riscul casării inițiativei la finalul legislaturii. PNL este partidul care a depus în Parlament, încă din noiembrie 2017, două proiecte legislative care interzic persoanelor condamnate penal să poată fi alese în Parlamentul României sau în funcția de Președinte al României. Aceste două proiecte au fost avizate favorabil de Consiliul Legislativ, care nu a indicat vreun risc de neconstituționalitate”, a scris Raluca Turcan, marți, pe Facebook.

Aceasta a adăugat că reglementarea privind interidicția în funcții publice a celor condamnați penal trebuie făcut și invită partidele să susțină demersurile în acest sens în Parlament.

„În condițiile în care revizuirea Constituției României presupune o majoritate parlamentară de două treimi, pe care cel mai probabil PSD și ALDE nu sunt dispuse să o asigure, PNL va insista asupra unui vot asupra celor două proiecte, care sunt deja în dezbaterea Parlamentului la Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Fie pe o cale, fie pe cealaltă, trebuie să avem reglementată această interdicție în privința celor condamnați penal. PNL va pune în slujba acestei inițiative toate voturile de care dispune în Senat și Camera Deputaților. Așteptăm toate partidele care doresc curățarea spațiului public de infractori să se alăture demersului nostru”, a conchis liderul deputaților PNL.

Reacțiile celor doi lideri din opoziție vin după ce judecătorii CCR au stabilit, marți, cu unanimitate de voturi, că inițiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparține USR, „Fără penali în funcții publice”, respectă prevederile constituționale.

După decizia CCR de marți, inițiativa va parcurge procedura parlamentară, urmând a fi supusă referendumului de revizuire a Legii fundamentale.