Dragnea, după concluziile Comisiei pentru alegeri: O să vorbesc cu domnul Tăriceanu privind sesizarea CCR

Publicat: 06 09. 2017, 17:42
Actualizat: 06 09. 2017, 19:07

„Am înțeles că a apărut acest „raport parțial”. E importantă noțiunea pentru că discutăm de un raport parțial pentru că, practic, activitatea Comisiei a fost blocată. Procedural, e suspendată pentru faptul că nu au venit cei care trebuiau să vină, pentru faptul că nu au primit de la Parchetul General ce au solicitat. O să adoptăm în Parlament o hotărâre, în perioada următoare. O să vorbesc, astăzi, cu domnul Tăriceanu să ne sfătuim dacă trebuie să dăm curs solicitărilor comisiei de a sesiza CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituțională”, a declarat Liviu Dragnea.

Comisia a solicitat Parchetului General copia dosarului ce vizează organizarea alegerilor din 2009 și rezultatul scrutinului prezidențial. Parchetul General a anunțat, însă, că nu poate trimite Comisiei copia dosarului pentru că legea nu permite furnizarea de informații ce fac obiectul unei cercetări penale. Comisia a cerut, în replică, Ministerului Justiției să sesizeze Inspecția Judiciară în legatura cu „atitudinea” procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a precizat că va discuta cu Augustin Lazăr și în funcție de răspunsurile lui, va sesiza Inspecția Judiciară. O astfel de discuție, la care să participe Toader, Lazăr, dar și membrii Comisiei, nu a mai avut loc,  potrivit Mediafax.

Ca urmare a refuzului lui Lazăr de a furniza o copie a dosarului, Comisia de anchetă a decis să solicite președinților celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, să ia decizia politică de a sesiza CCR în privința unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public.

Solicitarea a ajuns la președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a transmis-o Comisiei juridice, spre analiză. CCR nu a mai fost însă sesizată, deși comisia a ajuns în stadiul de a redacta raportul. Printre concluziile raportului se numără și cea potrivit căreia președintele Traian Băsescu și guvernul Boc au întreprins „acțiuni concrete pentru favorizarea fraudării alegerilor” ca posibile infracțiuni fiind indicate constituirea de grup infracțional, fals și uz de fals.