Dragnea îl amenință pe Cioloș cu moțiunea de cenzură. Care este condiția pe care i-o pune premierului

Publicat: 17 02. 2016, 23:32

”Sub nicio formă, nu este nici avertisment, nici altceva, doar că am discutat, azi, în partid, dacă, că ieri am fost mai tranșant, n-am folosit cuvinte meșteșugite, am spus foarte simplu că, dacă se întâmplă această evacuare, practic, Guvernul României închide cinci televiziuni. Dacă se întâmplă acest lucru și Guvernul României, tehnocrat, care a spus mereu că apără libertatea presei, atunci cred că acest Guvern nu mai poate rămâne în funcție. Analizăm foarte serios depunerea unei moțiuni de cenzură”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

”Dacă Guvernul României bagă pumnul în gura presei, o desființează, acest Guvern nu mai poate rămâne pentru că devine extrem de periculos pentru libertatea noastră”, a adăugat liderul PSD.

Premierul Dacian Cioloș a condamnat modul în care s-a acționat la Antena Group și i-a cerut președintelui ANAF să elimine „reflexele” nedobândite în timpul actualei guvernări, dar a adăugat că modul în care au intervenit inspectorii ANAF nu are nicio legătură cu fondul cauzei, acțiunea fiind legală.

„Am condamnat și condamn modul în care s-a acționat și i-am atras atenția președintelui interimar al ANAF și în această dimineață asupra faptului că aceste reflexe care niciun caz nu au fost câștigate de ANAF în timpul mandatului acestui Guvern, aceste reflexe trebuie să dispară nu doar de la ANAF, ci din toate instituțiile statului care lucrează cu cetățeni pentru că e vorba în primul rând de respect. Nu ne putem respecta pe noi înșine atâta timp cât nu-i respectăm pe ceilalți și invers. Convingerea mea este foarte clară și fermă și nu voi accepta din partea niciunei instituții astfel de comportamente”, le-a spus Cioloș senatorilor miercuri după ce aceștia au condamnat intervenția inspectorilor ANAF la sediul Antena Group.

Pe de altă parte, premierul a ținut să sublinieze că una este modul în care au intervenit lucrătorii ANAF la sediul Antena Group, și alta este respectarea legii, respectiv a cauzei care a necesitat prezența acestora în sediul televiziunilor.

„Una este modul în care au acționat și pe care îl condamn și un alt lucru este substanța și fondul pe care ANAF a acționat. O spun nu pentru a apăra cu orice preț o instituție care este în cadrul Guvernului și nu mă derobez de la responsabilitatea coordonării acestei instituții și atunci când am spus că nu am fost informat am și precizat că nu era cazul să fiu informat atunci când ANAF aplică legea, mă interesează să fiu informat mai ales atunci când instituții aflate în subordinea sau coordonarea Guvernului nu respectă legea”, a spus premierul.

Referitor la termenul vehiculat pentru evacuare de cinci zile, Cioloș a afirmat că acesta poate fi prelungit dacă se contestă în instanța decizia ANAF.

„Cel care este în cauză are dreptul, conform legii, să conteste solicitarea (de evacuare-n.r.) a ANAF dacă crede de cuviință, deci nu se pune problema acum ca în cinci zile Antenele să părăsească clădirea respectivă, însă procedura trebuia începută pentru că lucrurile trenează de mai multe vremuri”, a spus prim-ministrul.

El și-a arătat disponibilitatea pentru găsirea unor soluții legale de rezolvare a situației. Cioloș le-a atras atenția senatorilor că legea care prevede vânzarea imobilului ca singura formă de valorificare a activelor confiscate poate fi modificată numai de Parlament. Anterior, Guvernul a emis o ordonanță în acest sens care a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională.

Dacian Cioloș și-a încheiat intervenția din finalul ședinței Senatului precizând că și el dorește ca Antena Group să își desfășoare activitatea pe mai departe, din respect pentru audiență.