Dragnea „speră” să redeseneze harta României prin angajarea răspunderii Guvernului, până în noiembrie

Publicat: 27 04. 2013, 09:29
Actualizat: 26 03. 2019, 10:40

Legea de înființare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului, până în luna noiembrie, după ce va avea loc modificarea Constituției, a spus vineri, la Cluj Napoca, vicepremierul Liviu Dragnea. Procedura este una foarte rapidă, prin care Guvernul trimite Parlamentului legea cu regiunile desenate, proiectul poate fi amendat timp de câteva zile, prezentat în plen și, dacă majoritatea nu demite executivul prin moțiune de cenzură, regionalizarea poate fi legiferată și în 2-3 săptămâni.

„După ce modificăm Constituția, ieșim cu legea de înființare a noilor regiuni care va fi aprobată în Parlament, eu sper că prin procedura angajării răspunderii. Asta înseamnă că, la sfârșitul lunii noiembrie, cel mai târziu, regiunile să fie înființate, adică și forma lor și comunitatea administrativ-teritorială”, a explicat vicepremierul.

Modul în care vor arăta viitoarele regiuni, susține Dragnea, va fi finalizat în vara acestui an, după care vor urma dezbateri publice regionale.

„Nu este finalizată analiza consiliului academic care să ne dea propunerea finală privind regionalizarea, cu care vom veni în fața Guvernului și a opiniei publice. Există o analiză extrem de serioasă, care nu este finalizată, nu pot să ies cu un desen al regiunilor câtă vreme nu este gata. Până la modificarea Constituției se va finaliza, undeva în vară, iar după desenarea regiunilor vor urma dezbateri publice regionale. Până la finalul acestui an, după modificarea Constituției, sfârșit de septembrie, început de octombrie, vom veni cu proiectul de lege privind regionalizarea. Se vor înființa regiuni administrative, se vor stabili structurile de conducere până la 31 decembrie, pentru a prinde înainte de exercițiul financiar 2014-2020 o structură administrativă stabilă”, a spus Dragnea. (Vasile Măgrădean)