Dragnea vrea pensii pentru parlamentari după modelul celor din Parlamentul European

Publicat: 08 09. 2015, 14:11

This browser does not support the video element.

După ce președintele Klaus Iohannis a retrimis la reexaminare legea referitoare la pensiile speciale ale parlamentarilor, Liviu Dragnea a precizat că în ședința coaliției de guvernare s-a decis ca legea să fie retrimisă la comisii pentru dezbateri.

„Decizia noastră politică este ca proiectul să fie retrimis la comisie, în plen să ajungă într-o formă convenită politic și cu colegii de la PNL. Trebuie să aibă o formă foarte apropiată poate până la identitate cu modelul de la Parlamentul European”, a declarat Liviu Dragnea. Liderul PSD a adăugat că nu i se pare corect să beneficieze de bonificație și parlamentarii care nu au un mandat de patru ani.

La 10 iulie, președintele Klaus Iohannis a retrimis Legislativului pentru reexaminare prevederea din Statutului deputaților și senatorilor referitoare la acordarea unei „indemnizații pentru limita de vârstă” a actualilor și foștilor parlamentari.

În luna iunie, Parlamentul a adoptat cu 303 voturi „pentru”, 124 voturi „împotrivă” și două abțineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari.

Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate. Potrivit proiectului, deputații și senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funție de numărul de mandate.