Dragnea vrea redeschiderea procesului Referendumului: Am o plângere penală împotriva procurorului Papici

Publicat: 02 02. 2017, 19:43
Actualizat: 03 02. 2017, 00:02

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că depune plângere penală împotriva procurorului Lucian Papici, cel care a instrumentat dossarul Referendumul.

”Astăzi am început o acțiune de redeschidere a procesului Referendumului. Deocamdată cu două acțiuni. Am o plângere penală împotriva domnului procuror Lucian Papici. Pentru faptul că a uzupat calități oficiale pentru că mi-a semnat rechizitoriu de trimitere în judecată în 27 septembrie 2013 în condițiile în care mandatul semnat de președintele României, singurul abilitate să numească acest tip de funcții un procuror s-a încheiat pe 23 septembrie. Acest artificiu cu delegătile semnate de procuror nu țin loc de lege”, a explicat Dragnea.

„A doua acțiune este contestație la executare adresată Tribunalului București pentru că, avocații spun, studiind Codul penal și de procedură penală care nu este deloc ambiguu, practic eu nu am hotărârea de condamnare. Hotărârea de condamnare a unui cetățean român trebuie să conțină trei elemente – partea introductivă, dispozitivul (acel anunț) și expunerea care cuprinde de fapt toată motivarea. Eu, după aproape 10 luni de zile, nu am această motivare – asta înseamnă că hotărârea nu este completă”, a mai spus președintele PSD cu privire la condamnarea sa.

Liviu Dragnea a afirmat că motivarea trebuia să fie dată în 30 de zile și, deși au trecut aproape 10 luni, nu a primit-o.

„De asemenea, nici nu mai pot avea niciodată, pentru că legislația este foarte clară, motivarea este obligație legală (…) și trebuie dată la toate hotărârile în 30 de zile Au trecut aproape 10 luni. Trebuie semnată și asumată și compusă de către toți membrii completului”, a explicat el.

Liviu Dragnea a acuzat faptul că fosta președintă a Curții Supreme Livia Stanciu s-a pensionat fără să semneze motivarea în cazul său, deși legea spune că avea obligația să își încheie toate motivările.

„Doamna fostă președintă a Curții Supreme Livia Stanciu, la două luni după ce a fost adoptată această sentință, s-a pensionat și a mers la Curtea Constituțională. Exista o prevedere legală care e și acuma în vigoare care spunea că orice judecător care iese din sistem are obligația să-și încheie toate motivările. Nu s-a întâmplat la această oră, nu mai poate semna această motivare”, a mai menționat social-democratul.