Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru: Coronavirusul amenință Europa. Solicit PE să declare această situație drept o urgență de sănătate publică

Publicat: 26 01. 2020, 19:38

„Atenție, e alertă globală. Noul tip de coronavirus identificat în China amenință acum și Europa. Ce urmează și ce trebuie să știm. Măsurile de prevenție sunt extrem de importante!”, scrie Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul PSD anunță că va solicita Parlamentului European măsuri urgente având ca obiectiv limitarea propagării virsului, și anume să declare această situație drept o urgență de sănătate publică la nivel european și să adopte o rezoluție prin care să recomande tuturor țărilor măsuri unitare de monitorizare activă, prevenție și pregătiri pentru o eventuală intervenție.

Iată cum motivează demersul:

„Motivele acestui demers sunt clare:

1. Virusul a depășit deja o barieră majoră (s-a dovedit și transmiterea de la om la om, inițial considerat zoonoză) și există riscul să genereze mutații (care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos).

2. Numărul și severitatea cazurilor la nivel mondial continuă să crească. China și alte 13 țări au fost afectate. În doar o lună numărul pacienților s-a triplat (1400), la fel și al deceselor (41) iar 237 de pacienți sunt în stare critică.

3. Autoritățile din China au crescut nivelul de alertă „Urgență” – nivel 3 din 3 și au luat deja măsuri speciale (plasând în izolare peste 50 de milioane de persoane, 11 orașe închise, prelungirea vacanței școlare până pe 20 februarie, au intensificat controalele de sănătate în toate punctele de trecere a frontierei și au anulat festivitățile prilejuite de aniversarea Anului Nou chinezesc). Guvernul Statelor Unite a aranjat ca un avion charter să evacueze toți diplomații din orașul Wuhan și alte state se pregătesc de operațiuni similare.

4. Virusul a fost confirmat la 3 pacienți din Franța (iar alți 50 sunt în curs de evaluare).

5. Probabil există deja și alte cazuri de infecție în Europa- conform anunțului Ministrului francez al Sanatatii, doamna Agnes Buzyn iar

6. După identificarea cazurilor din Paris și Bordeaux Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor este în curs de actualizare a evaluării riscului răspândirii acestei noi tulpini noi mortale de coronavirus.

7. Va fi convocată luni o reuniune a reprezentanților din sănătate din UE pentru analizarea opțiunilor de răspuns-la solicitarea comisarului european pentru sănătate, doamna Stella Kyriakides.

 

Ce trebuie să știți:

1. E a treia situație de risc de pandemie de acest gen la nivel mondial.

2. Noul coronavirus 2019 (nCoV-2019) a fost raportat pe 9 ianuarie 2020 în Wuhan (provincia Hubei) și face parte din familia coronavirusurilor (din care fac parte SARS și MERS) ce pot infecta oamenii, animalele și păsările.

3. Sunt 6 tipuri de virus ce pot infecta oamenii: 4 comune (229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus)

4. la care se adaugă virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) (tot din China-Guadong-37 de țări afectate în 2002, 8000 de cazuri, 1 din 10 pacienți nu a supraviețuit) și virusul MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu-identificat în Arabia Saudită în iunie 2012) a afectat 25 de țări și a dus la 850 de decese. 1 din 3 pacienți infectați nu a supraviețuit).

5. Sursa virusului nu e încă identificată (sunt suspiciuni privind șerpii sau liliecii dar mai probabil e vorba de alte mamifere și păsări).

6. Transmiterea de la o persoană la alta se face pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafețe contaminate.

7. Perioada medie de incubație este de 7 zile (între 2 și 12 zile).

8. Simptomele sunt pseudogripale includ febra și tulburările respiratorii.

9. Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistoce (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).

10. Nu există vaccin pentru acest virus”, mai scrie europarlamentarul.

sursa foto: Facebook