Evoluția francului elvețian, discutată de Iohannis cu Isărescu la Cotroceni

Publicat: 23 01. 2015, 16:38

În prima întâlnire oficială cu guvernatorul BNR, președintele Klaus Iohannis a cerut detalii depsre politica monetară a României. Potrivit Administrației Prezidențiale, „au fost aduse în discuție situația creată de aprecierea francului elvețian, cât și opiniile experților pe această temă”.

Instabilitatea determinată de întărirea francului elvețian pentru cei care au credite în această monedă a fost și subiectul unei întâlniri pe care președintele a avut-o marți la Cotroceni cu premierul Victor Ponta.

Ulterior, premierul a explicat că nu este de părere că statul ar trebui să intervină în vreun alt fel decât, eventual, cfonvingând băncile să își asume momentan o parte din pierderi.

„Cu francii elveției nu cred în «soluția Ungaria», în care s-a convertit totul, într-o zi cred, într-o obligație a băncilor de a suporta o parte din pierderi și cred că la un moment dat trebuie să găsim un sistem în care omul să citească de trei ori un contract înainte să îl semneze. (…) Eu dau o ordonanță să fixez cursul, dar unde se întâmplă asta în lume? Ce se întâmplă dacă scade? Câștigul e dat băncilor? Nu cred”, a comentat, la rândul său premierul, într-un interviu acordat „Jurnalului Național”.