EXCLUSIV | Parlamentul se va reuni în sesiune extraordinară pentru legea pensiilor de serviciu. Alfred Simonis: Într-o săptămână va trece de Parlament

Publicat: 02 08. 2023, 15:35
Actualizat: 02 08. 2023, 16:04

După decizia Curții Constituționale a României, de miercuri, legea privind pensiile de serviciu se întoarce la Parlament. Legislativul va fi convocat în luna august, imediat după publicarea motivării CCR. Curtea a admis miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. 

Este nevoie să avem motivarea Curții, să știm cum stăm, apoi vom convoca sesiunea, a declarat pentru Gândul, Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților.

În ceea ce privește parcursul legislativ al legii, acesta va fi unul scurt. „Într-o săptămână de la publicarea motivării, va trece de Parlament”, a precizat Alfred Simonis.

Și Partidul Național Liberal dorește o adoptare cât mai rapidă a legii în Parlament și să existe disponibilitate din partea tuturor grupurilor parlamentare pentru o sesiune extraordinară, astfel încât să fie asigurat cvorumul.

Parlamentul are obligația de a conforma textul de act normativ cu decizia Curții Constituționale.

Nu trebuie să pierdem din vedere obiectivul nostru final. De adoptarea acestei legi depinde îndeplinirea unui jalon important din PNRR, așadar situația trebuie rezolvată cât mai rapid. Nu este prima dată când Parlamentul corectează un text legislativ ca urmare a unei decizii a CCR, pentru a-l aduce în limitele constituționale. PNL are voința politică și determinarea de a îndeplini acest obiectiv ferm asumat, a precizat Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al Partidului Național Liberal, pentru Gândul.

Și USR așteaptă motivarea Curții Constituționale, pentru a vedea ce trebuie corectat.

Să vedem dacă putem s-o aducem să desființeze vreo pensie specială, că până acum nu desființează nimic, a declarat pentru Gândul, liderul senatorilor USR, Radu Mihail.

Din punctul de vedere al USR, nu se pune problema cvorumului, întrucât Parlamentul poate să rezolve (n.r. sesiunea extraordinară) în regim hibrid, fără niciun fel de problemă. Radu Mihail a precizat că grupul parlamentar ale USR i-a solicitat lui Nicolae Ciucă, președintele Senatului, convocarea camerei superioare a Parlamentului în sesiune extraordinară, în perioada 7 august – 1 septembrie.

Reaminitim că judecătorii CCR au decis că legea este constituțională în ansamblul ei, dar are și articole care încalcă Legea fundamentală. În aceste condiții, legea se va întoarce la Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR.

Reforma pensiilor este jalon în PNRR, pentru cererea de plată numărul 3. Termenul inițial de intrare în vigoare a reformei pensiilor de serviciu era 31 decembrie 2022.

Însă, conform declarațiilor fostului ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, din 10 martie, de la RFI, termenul s-a devansat până la data depunerii cererii de plată numărul 3.