Fost deputat PSD, despre cum își ascund averile politicienii: Circa 350 de firme căpușează 1% din bugetul țării

Publicat: 06 07. 2017, 11:35

„Politicienii au participat la gestiunea fondurilor publice. În România, în ultimii 30 de ani, au fost aproape 1000 de miliarde de euro. Dacă 3% s-au furat, dar s-au furat, după primul raport SRI cel din 1997 se furau 30%, dar hai să zicem că s-au furat 3%, înseamnă 30 de miliarde de euro, pentru 500-600 de oameni care se aflau în funcții de conducere”, a spus Alin Teodorescu, fost deputat PSD, la Digi24, explicând că Legile 15 și 30 din 1990 sunt cele care permit posesia de astfel de acțiuni.

Sociologul a precizat că reglementările sunt făcute după o lege interbelică și că, dacă ar fi modificate, proprietarii cu mari averi ar trebui să-și declare anual toate bunurile și atunci s-ar afla exact și cine ce deține. 

„E o copie după o lege interbelică și care se poate modifica imediat, sunt 350 de firme cu acțiuni la purtător, printre care si Teldrum, care nu are nici o legătura cu Dragnea. Dacă se modifică legea, aceste firme ar trebui să-și dezvăluie proprietarul. Sunt 350 de firme în țară în această situație. Prin ele se scurge, după unele estimări, aproximativ 1% din bugetul anual”, a mai spus Teodorescu.

Acesta a făcut referire la firmele offshore care câștigă achiziții importante în SEAP, precizând că, de fapt, și proprietarii Teldrum figurează că sunt în paradisuri fiscale de tipul Brazilia, Madagascar sau Indonezia, subliniid că datele sunt publice, la Registrul Comerțului. 

„Sunt anumite grupuri care fac studii. Veți vedea că proprietarii lui Teldrum sunt în Brazilia, Madagascar, Cipru și probabil Indonezia, nu știu, inventez, sunt off shore-uri. Uitați-vă câte off-shore-uri câștigă licitații mari pe SEAP”, a mai spus Teodorescu.