Gândul a făcut FOTOGRAFIA discursului: Ponta a spus VREAU de 44 de ori. Care a fost al doilea cel mai folosit cuvânt

Publicat: 21 09. 2014, 00:03
Actualizat: 19 03. 2015, 01:33

„Marea unire”, soarele care „iese și pe strada noastră”, „Dumnezeu” și „schimbarea noastră” au fost câteva dintre sintagmele-cheie cu care Victor Ponta a intrat oficial de astăzi în campania pentru alegerile prezidențiale. Discursul său anti-Băsescu cu care a câștigat, cu USL, postul de prim-ministru în 2012 s-a răsturnat la 180 de grade în încercarea de a lua cele peste 5,2 milioane de voturi necesare instalării la Cotroceni.

În „fotografia” făcută de gândul primului său discurs oficial de candidat, cuvântul-cheie nu este „președinte”, ci „vreau„. Victor Ponta l-a rostit, în cele 20 de minute cât a vorbit pe Stadionul Național în fața a 70.000 de oameni, de 44 de ori, mult mai des decât a spus „mândri” (pronunțat de numai 7 ori), „mulțumesc” (de 5), sau „încredere” (de 11).

A doua insistență voită a fost asupra mesajului de campanie, suprapus peste cel de la europarlamentare – „Mândri că suntem români” -, dar prelungit din competiția pentru președinție în cel legat de sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire care ar urma să aibă loc în 2018. Pentru acest moment, Ponta a încercat să își convingă susținătorii „să se schimbe” alături de el și să îl aleagă președinte, „președintele care să arate dialog, înțelegere, compansiune”.

O diferență notabilă poate fi sesizată de asemenea între „spun”, rostit de 13 ori, și „fac” amintit doar de 4.

Printre cuvintele foarte frecvente se numără și cele de adresare: „stimați” și „dumneavoastră”, față de „dragi” și „voi” pe care s-a mizat mai mult în campania din 2009.


Sursa foto: Tagxedo.com

Ca mesaj, Ponta a amintit din nou de Dumnezeu, pronunțat de trei ori în discursul său, a insistat pe „împreună„, rostit de 20 de ori, a amintit o dată de dreptate, dar nu a spus nici măcar o dată „justiție”. Singurul său mesaj de acest fel a fost resuscitatarea sloganului cu care USL a câștigat alegerile în 2012: „Dreptate până la capăt”.

„Cei care au făcut României rău și românilor vreau să plătească, dar nu ca răzbunare, ci pentru că am promis dreptate până la capăt. Pentru că vrem să arătăm că România poate fi țara în care nimeni nu e mai presus de lege, dar și țara în care legea îl protejează pe cel mai slab”, a fost unica referire la Justiție a candidatului. De altfel, Ponta s-a prezentat în discursul de candidat ca strănepot, ca nepot, ca fiu, ca tată, ca lider PSD și ca prim-ministru, dar nu și ca procuror.

DISCURSUL INTEGRAL AL LUI VICTOR PONTA DE LA LANSAREA CANDIDATURII SALE