Guvernul Tudose zguduie economia României. Nu mai vrea impozit pe profit, ci pe cifra de afaceri a firmelor

Publicat: 29 06. 2017, 15:39

„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare”, se arată în noua versiune a programului de guvernare PSD-ALDE, trimisă în Parlament de cabinetul condus de Mihai Tudose.

Cifra de afaceri a tuturor companiilor din România a fost în 2015 de 275 miliarde euro, conform Ziarului Financiar, care arată că vor avea de câștigat companiile care raportează profit mare și plătesc impozit pe profit, și vor avea de pierdut companiile care au cifră de afaceri mare, dar raportează pierderi.

Cifra de afaceri totală a companiilor din România a fost în 2015 – ultimul an pentru care există date publice disponibile – de 1.222 mld. lei (275 mld. euro), cu 5% mai mare față de 2014. Profitul net raportat de companii  în 2015 a fost de 80 mld. lei (18 mld. euro), conform ZF.

Ziarul Financiar dă câteva exemple pentru câteva mari companii din România și cum le-ar afecta această nouă metodă de impozitare.

În cazul Automobile Dacia, cea mai mare companie din România, cu o cifră de afaceri de 20,7 mld. lei anul trecut și un profit net de 457 mil. lei, un impozit de 16% pe profit înseamnă că producătorul va plăti către stat 73 mil. lei, pe când un impozit de 1% aplicat la cifra de afaceri înseamnă peste 200 mil. lei, de aproape trei ori mai mult.

La OMV Petrom, una dintre companiile cu cele mai mari profituri din economie, impozitul pe cifra de afaceri ar fi de 125 mil. lei anul trecut, față de 145 mil. lei impozitul pe profit. În ultimii cinci ani, compania petrolieră a plătit către strat impozite aferente unui profit net cumulat de 10 miliarde de lei, cel mai mare din economie.

În cazul unui trader de cereale precum ADM Trading, cel mai mare jucător din comerțul cu cereale, cu afaceri de 3,4 mld. lei anul trecut, impozitul pe cifră de afaceri ar fi de 34 de milioane de lei. Compania a raportat pierderi de 32 de milioane de lei anul trecut și tot pe pierderi a fost și în 2015, astfel că nu a plătit impozit pe câștig.

„Intenția noului guvern PSD de a taxa companiile în funcție de cifra de afaceri, și nu de profit, reprezintă o lovitură uriașă dată economiei românești. Primul efect al acestei modificări va fi acela că majoritatea companiilor nu vor mai face o prioritate din investirea profitului. Investirea profitului înseamnă noi tehnologii, noi locuri de muncă, produse mai multe, mai bune și mai ieftine. Practic, prin această măsură, guvernanții vor descuraja orice tip de inovație și de modernizare a economiei românești. În al doilea rând, ca o măsură de protecție, foarte multe companii își vor muta sediile sociale în țări din Uniunea Europeană mai prietenoase cu mediul de afaceri. Disperarea PSD-ALDE de a colecta bani la buget, pentru a plăti măcar o parte din promisiunile populiste din campanie, vor destabiliza economia României și îi vor afecta direct și imediat pe consumatori. Astfel, vor crește prețul mărfurilor cu rulaj mare și adaos foarte mic, precum alimentele. La rândul lor, antreprenorii români nu vor mai fi competitivi în fața mărfurilor din import, care au avantajul că nu sunt taxate și suprataxate de guverne incompetente care nu înțeleg cele mai elementare noțiuni ale libertății economice”, arată Hilde Brandl, președinta Organizației Oamenilor de Afaceri din PNL București și fostă candidată a PNL pentru un loc la Senat.