Hașotti, despre inițiativa lui Cernea: Absurdități și chestii penibile, îmi imaginez delfini avocați

Publicat: 22 04. 2014, 18:00
Actualizat: 01 02. 2019, 18:17

Hașotti a fost întrebat cum vede inițiativa lui Remus Cernea, deputat de Constanța, în cazul delfinilor și implicit posibilitatea desființării delfinariumului.

„Eu absurdități și chestii din acestea penibile cred că nimeni nu le poate comenta. În situația în care propunerea domnului Cernea este una viabilă, îmi imaginez cum delfinii ar fi reprezentați de niște avocați delfini. Astea-s aiureli”, a comentat liderul senatorilor PNL.

Propunerea deputatului independent Remus Cernea ca delfinii să fie considerați persoane non-umane și să beneficieze de protecție specială pe teritoriul României a primit, luni, voturi negative din partea Comisiilor pentru Mediu și pentru Administrație publică din Senat.

Potrivit proiectului de lege semnat de Remus Cernea, delfinul este „o ființă înzestrată cu inteligență dezvoltată și cu capacitatea de a avea relații sociale complexe, care nu aparține speciei umane și care se bucură de dreptul la viață, dreptul la integritate corporală și de a nu fi supus la acte de cruzime, dreptul la libertate de mișcare în mediul său de viață și de a nu fi capturat și ținut în captivitate cu alt scop decât acela de a fi tratat medical sau salvat de la un pericol iminent, precum și dreptul de a fi protejat în mediul de viață și de a nu fi îndepărtat de grupului sau familia din care face parte”.

Remus Cernea propune ca încălcarea drepturilor persoanelor non-umane să fie interzise prin lege și să se sancționeze cu pedepse echivalente prevăzute de Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane. În textul legii prevede interzicerea utilizării delfinilor în delfinarii sau alte facilități de recreere.

Proiectul de lege va fi dezbătut de Senat în calite de primă Cameră sesizată.