Ideologiile extremiste, semne de îngrijorare pentru Klaus Iohannis / „Când ura între semeni devine politică de stat, consecințele sunt înfiorătoare.”

Publicat: 29 01. 2024, 12:18
Actualizat: 29 01. 2024, 12:19

Președintele Klaus Iohannis afirmă că, în ultima perioadă, au crescut alarmant incidentele antisemite, la nivel mondial, ceea ce ridică „serioase semne de îngrijorare”. 

Din nefericire, în ultima perioadă asistăm la o creștere alarmantă a incidentelor antisemite la nivel mondial, iar prezența din ce în ce mai vizibilă a curentelor și a ideologiilor extremiste în spațiul public ridică serioase semne de îngrijorare, transmite Klaus Iohannis.

Iohannis mai spune că este nevoie de prevenirea și combaterea mentalităților și a comportamentelor antisemite, rasiste sau xenofobe și asta se poate face, în opinia președintelui cu ajutorul educației, „cel mai puternic instrument prin care pregătim copiii pentru această misiune”.

Este esențial să nu lăsăm forțele distructive ale urii, ale prejudecăților și ale indiferenței să ne erodeze comunitățile. Prin respectul drepturilor fundamentale ale omului și asumarea protejării acestora, avem puterea de a contribui la formarea unei societăți în care viața și demnitatea umană primează.

Președintele Klaus Iohannis a trimis un mesaj prezentat de către Sergiu Nistor, consilier prezidențial – Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

În mesajul transmis, Iohannis afirmă că Holocaustul a reprezentat „o crimă abominabilă, concepută după un plan malefic ce urmărea să șteargă, în mod brutal și sistemic, întreaga existență a populației evreiești”.

Viețile curmate crunt, traumele supraviețuitorilor și suferințele urmașilor continuă să servească drept mărturii ale barbariei și cruzimii generate de lipsa umanității. Atunci când ura între semeni este încurajată și devine o politică de stat, consecințele sunt înfiorătoare.

Lecțiile dure ale Holocaustului trebuie păstrate în conștiința fiecăruia dintre noi, deoarece doar prin cunoașterea și înțelegerea istoriei putem preveni repetarea ei. Să ne amintim și de crimele comise în București, din 21-23 ianuarie 1941, cât și de deportările din Transnistria ori de cele din Ardealul de Nord.

Aici intervine pericolul „detractorilor” care ar putea afecta „memoria colectivă” despre Holocaust, crede Iohannis, oferind un citat din Elie Wiesel.

Trecerea timpului face ca memoria colectivă să fie dificil de gestionat în contextul în care apar din ce în ce mai mulți detractori. Am convingerea că avem puterea să păstrăm întocmai lecțiile tragice ale istoriei și să prețuim memoria victimelor, după cum spunea și Elie Wiesel: „dacă martorul s-a străduit și a ales să depună mărturie, a făcut-o pentru tinerii de azi, pentru copiii care se vor naște mâine: nu vrea ca trecutul lui să devină viitorul lor”.

CITEȘTE ȘI:

RĂBUFNIREA premierului Marcel Ciolacu: „Eu înţeleg aşteptări, dar chiar daţi cu pietre într-unul care şi-a asumat reforma în an electoral?”

Dosar penal după ce polițistul local care l-a încătușat pe milionarul Dan Grigoriu a fost atacat în trafic. Agresorul a fost filmat