Iliescu: România a dovedit că poate fi nu doar consumator, ci și furnizor de securitate

Publicat: 02 04. 2014, 15:00
Actualizat: 07 02. 2019, 02:11
Ion Iliescu, fost președinte al României / Sursa: Mediafax Foto

„Decizia pe care am luat-o în urmă cu mai bine de două decenii privind integrarea noastră euro-atlantică s-a dovedit corectă și conformă cu interesul național al României, iar țara noastră a dovedit că poate fi un furnizor, nu doar un consumator de securitate”, a menționat fostul șef de stat, la conferința cu tema „Profilul României în NATO la 10 ani după integrare”.

El a subliniat că România a fost prima țară din spațiul Pactului de la Varșovia care a aderat la Parteneriatul pentru Pace, formă specifică de cooperare între țările candidate la admiterea în NATO, formă sugerată de Statele Unite, care a devenit un cadru specific de cooperare cu NATO a țărilor candidate.

„A fost o satisfacție personală faptul că mi-a revenit misiunea de a semna (la Praga – n.r.), în numele României, ambele documente, din iulie 1991, privind încetarea existenței Tratatului de la Varșovia, și din noiembrie 2002, privind aderarea noastră la NATO, care, de această dată, semnifica ancorarea noastră lumea euro-atlantică”, a menționat acesta.

El le-a amintit participanților la conferință că după summit-ul de la Praga președintele american George Bush a sosit în vizită la București, unde a avut loc un miting consacrat acestui eveniment, în Piața Revoluției, în data de 23 noiembrie 2002.

„Ziua a fost ploioasă, însă, ca un semnal considerat semnificativ, în timpul cuvântării președintelui SUA a apărut un curcubeu, ceea ce l-a împresionat pe președintele Bush și care a fost comentat amplu și în media. În vizita efectuată, nu mult după aceea, la Washington, am văzut pe culoarele Casei Albe cu curcubeul de la București și toți participanții își aminteau acest moment”, a adăugat fostul președinte.