În vizită cu Ponta în SUA, Rovana Plumb îi asigură pe americani că o eventuală exploatare a gazelor de șist va fi posibilă doar cu nou aviz

Publicat: 22 10. 2013, 08:17
Actualizat: 22 10. 2013, 08:17

O eventuală exploatare a gazelor de șist, peste 4-5 ani, va fi efectuată doar în baza unei noi proceduri, cu un nou acord de mediu eliberat pe baza evaluării impactului asupra mediului, a declarat ministrul de resort, Rovana Plumb, la Washington, după o întâlnire cu oameni de afaceri americani.

Ministerul, aflat în delegația premierului Victor Ponta în SUA, a precizat că a solicitat în prealabil companiei Chevron măsuri suplimentare de protecție, respectiv o evaluare de impact de mediu, inclusiv pentru etapa de explorare.

„După ce s-a finalizat evaluarea de impact de mediu, s-a procedat la emiterea acordului de mediu pentru explorare. Emiterea acordului de mediu pentru explorare înseamnã permisiunea pentru companie de a instala forajul, iar pe de altă parte obligația Ministerului Mediului, prin Garda Naționalã de Mediu și Agenția Naționalã pentru Protecția Mediului, de a monitoriza în permanență modul în care se face explorarea”, a spus Plumb.

Referitor la operațiunea de exploatare, ministrul a precizat că aceasta nu se va face decât în baza unui nou acord de mediu.

„În momentul în care se va face exploatare, peste 4 sau 5 ani, în momentul acela vorbim de o nouă procedură prin care acordul de mediu se va da pe baza evaluării de impact de mediu pentru exploatare”, a spus Ministrul Mediului.

Premierul Victor Ponta se află în vizită oficială la Washington, cu mai mulți miniștri.

După discuția cu premierul, compania americană a transmis agenției MEDIAFAX o declarație în care arată că Guvernul român și Chevron vor consolida „fundația” pentru îmbunătățirea securității energetice a României și a oportunităților de dezvoltare prin explorarea gazelor, oferind comunităților un dialog bazat pe date științifice.

Corespondență de la trimisul MEDIAFAX la Washington, Alexandru Moise, alexandru.moise@mediafax.ro