Indicația Comisiei Europene pentru România dacă vrea să scape de MCV. Timmermans: „Nu intenționăm să propunem activarea Articolului 7″

Publicat: 28 02. 2018, 14:34

În cadrul unei discuții la Bruxelles despre relațiile dintre Polonia și Uniunea Europeană, Timmermans a subliniat că independența sistemului judiciar este o parte integrantă a asigurării statului de drept.

„Nu contestăm dreptul țărilor membre UE de a-și organiza sistemele judiciare, dar necesitatea de a reforma sistemul nu este niciodată o scuză pentru a impune controlul politic și pentru eliminarea independenței”, a spus prim-vicepreședintele Comisiei Europene, potrivit agenției bulgare de știri Novinite.

La 20 decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situației sistemului judiciar polonez. Experții Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independența justiției, oferindu-i ministrului Justiției dreptul de a numi și de a destitui judecători ai instanțelor superioare. Bruxellesul denunță și reformele privind funcționarea Tribunalului Constituțional din Polonia.

Frans Timmermans a precizat că Executivul european nu intenționează să propună o măsură similară împotriva României, întrucât dialogul cu Bucureștiul se desfășoară în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a încurajat autoritățile române să „depășească ultima parte a maratonului” privind MCV, astfel încât Comisia să pună în aplicare intenția de a renunța la rapoartele de monitorizare.

„Asta le voi spune autorităților române: dacă faceți tot ceea ce vă cerem, puteți scăpa de MCV. Nu există niciun termen-limită pentru a renunța la mecanism, acest lucru nu se întâmplă de la sine, românii trebuie să implementeze recomandările CE”, a mai declarat Timmermans.

Frans Timmermans va avea pe 1 martie, la București, întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu premierul Viorica Dăncilă, precum și cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

În cel mai recent raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, publicat în noiembrie 2017, Comisia Europeană a subliniat faptul că „Guvernul și Parlamentul de la București ar trebui să asigure transparența totală a procesului privind legile justiției și să țină seama, în mod corespunzător, de consultările desfășurate în cadrul acestuia”.

De asemenea, Comisia a precizat că „o situație în care independența justiției și evaluările sistemului judiciar sunt considerate valoroase și li se acordă atenția adecvată, inclusiv prin avizele Comisiei de la Veneția, reprezintă o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor și este un element important în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor stabilite prin MCV”.

La 7 februarie, Parlamentul European a organizat, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, dezbaterea cu tema „Amenințări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România”.