Întâlnire Iohannis – Ponta la Palatul Cotroceni pe tema noului Cod Fiscal

Publicat: 19 08. 2015, 13:27

Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu premierul Victor Ponta are loc înaintea sesiunii extraordinare de săptămâna viitoare în care se va discuta cererea de reexaminare privind noul Cod Fiscal. La discuții a fost prezent și vicepremierul Gabriel Oprea, liderul UNPR.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit miercuri, 19 august a.c., cu Prim-ministrul României, domnul Victor Ponta. Pe agenda discuțiilor s-au aflat prioritățile legislative din această toamnă, fiind abordată, în cadrul acestei consultări instituționale, inclusiv tema Codului Fiscal”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale. 

Partidele parlamentare vor avea joi o serie de negocieri pe tema noului Cod Fiscal, care urmează să fie votat în sesiunea extraordinară din perioada 24 – 26 august. 

Co-președintele PNL, Vasile Blaga, a spus că liberalii propun reducerea TVA în trepte, astfel de la 1 ianuarie cota TVA ar urma să fie redusă la 21% și nu la 19%, așa cum a fost votată în Parlament în luna iunie. De precizat este faptul, că în iunie, PNL a fost cel care a propus reducerea TVA la 19%, varianta Guvernului fiind de 20%.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că susține varianta reducerii TVA în trepte. Mesajul său a venit la scurt timp după propunerea avansată în spațiul public de Vasile Blaga. Recent, el a declarat că UDMR susține un TVA de 19%, iar celelalte măsuri de relaxare fiscală pot fi amânate. 

Noul lider PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului de finanțe să aibă o discuție cu reprezentanții BNR pentru a-i convinge pe aceștia că aplicarea noului Cod Fiscal nu va afecta macrostabilitatea economică.

Toate discuțiile au pornit de la critica adusă noului Cod Fiscal de guvernatorul BNR, care a spus că prevederile noului Cod Fiscal sunt „inaplicabile”.

Președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare noul Cod Fiscal, votat în unanimitate în Parlament, susținând că aplicarea acestuia nu este una sustenabilă.

Premierul Victor Ponta, plecat în vacanță în Miami, a postat mai multe mesaje pe contul personal de Facebook, în care le-a reamintit celor de la PNL că noul Cod Fiscal nu trebuie tratat politic, ci economic. Ponta a prezentat mai multe date oficiale, în care arată că încasările la buget au depășit așteptările și că economia poate susține acest plan de relaxare fiscală.

Ponta a spus că are o „linie roșie” și anume ca TVA să nu fie mai mare de 20% de la 1 ianuarie 2016.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și președintele Consiliului Fiscal au avertizat ieri că nu se pot aplica toate măsurile de relaxare fiscală de la 1 ianuarie 2016, Ionuț Dumitru afirmând că s-ar putea ajunge la un deficit de 5% dacă se vor aplica toate măsurile din noul Cod Fiscal, dar și majorările salariaților din sectorul bugetar.