Iohannis, despre Schengen: ”Problema integrării României a luat o turnură pozitivă”

Publicat: 16 09. 2016, 12:54

„Cred că încet-încet, mai ales în ultimele luni, partenerii noștri și-au dat seama că România este o țară care doar geogarfic se află într-o margine a Uniunii. În realitate suntem foarte bine pregătiți, am dovedit că putem să facem față fără niciun fel de problema acestui val migraționist, ne-am protejat foarte bine granițele, pe de altă parte am reușit să integrăm un număr de migranți care au ajuns în România”, a spus Klaus Iohannis.

Cu toate acestea, el a subliniat că, în pofida semnalelor pozitive pe care le-a avut și din partea Franței, cu ocazia vizitei președintelui Francois Hollande la București, problema nu este rezolvată pentru că este nevoie de discuții cu mai mulți parteneri. „Lucrurile nu sunt niciodată simple. Este nevoie de discuții cu mai mulți parteneri – nu vreau să nominalizez – dar mai este de lucru. Să nu-și imagineze cineva că problema este rezolvată. A luat o turnură pozitivă, dar până la rezolvarea ei mai este de lucru (…) Sunt multe țări care au declarat de la început că ne susțin fără niciun fel de rezerve. De exemplu, Slovacia a declarat din capul locului că este pentru intrarea României în spațiul Schengen și mulți alții, tot așa”, a declarat șeful statului.

Referitor la agenda summit-ului, Klaus Iohannis a spus că discuțiile nu vizează doar consecințele Brexit, ci o strategie mai amplă privind viitorul Uniunii Europene, avându-se în vedere protecția granițelor, combaterea terorismului, dar și piața unică și locurile de muncă. „Cred, sper că vom discuta lucruri foarte importante legate de viitorul UE. (…) Este destul de clar că astăzi încercăm să elaborăm un plan- ce se va întâmpla în lunile următoare, până în martie când se serbează 60 de ani de la Tratatul de la Roma. Până atunci vrem să avem un plan pentru UE, este evident că fiecare va încerca să vină cu un aspect propriu. România vine cu aspecte care țin de strategia națională, cu o integrare mai profundă, integrarea în spațiul Schengen și în zona euro”, a mai spus Iohannis.