Iohannis îi lansează „o provocare” lui Ponta. „Rușinea națională” pe care președintele vrea să o rezolve în trei ani

Publicat: 15 09. 2015, 10:44

Președintele a propus începerea unui largi consultări publice pentru o nouă reformă în învățământ, invitația fiind adresată societății civile, sindicatelor, dar și partidelor, „tuturor celor care au informații despre cum trebuie să arate școala românească”.

Klaus Iohannis a lansat și o provocare pentru Guvern, cerând ca în următorii trei ani să nu mai existe la începerea anului școlar unități care să nu aibă autorizații de funcționare. 

„Este o rușine națională. În acest context, lansez Guvernului o provocare: cred că este posibil să avem un plan pe trei care să ducă la rezolvarea acestei chestiuni. Cred că este posibil ca până în toamna anului 2018, când vom serba un centenar de Românie modernă să avem o Românie modernă și în școli. Observăm că în fiecare an apare un soi de știri, care sunt neplăcute, auzim că și în acest an școlar un număr mare de unități școlare nu are condiții bune pentru a primi elevii. Auzim că sunt multe școli care nu au autorizații de funcționare. Încercând să aflu cam despre câte unități școlare este vorba am ajuns la ceva surprinzător, am aflat că 4.000 de clădiri din unitățile școlare nu au autorizație de funcționare, nu au autorizație sanitară, asta e una din cinci clădiri. Este foarte mult, marea majoritate, peste 80% nu au această autorizație pentru că nu au apă curentă, nu sunt racordate la canalizare”, a spus președintele Iohannis. 

Șeful statului a precizat că nu dorește ca astfel de știri să mai existe pe posturile de televiziune.