Ion Iliescu: E necesară o lege care să spună că românii plecați afară mai mult de șase luni n-au ce să caute pe listele electorale permanente. EXCLUSIV

Publicat: 06 08. 2012, 15:14
Actualizat: 18 11. 2012, 11:17

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a declarat, pentru gândul, că „vede necesară” elaborarea unei legi „care să statueze că românii plecați din țară mai mult de șase luni, eventual un an, trebuie să fie scoși din listele electorale permanente”.

„Noi am pierdut în mod natural, anual, între 100.000 și 200.000 de oameni. La asta s-a adăugat, după 2004, mai ales după 2008, exodul masiv de români spre Europa – două-trei milioane”. Însumând aceste date, spune fostul președinte, în România, la ora actuală, au rămas cel mult 15-16 milioane de alegători. „Acesta este bazinul nostru electoral. Astfel, cele opt milioane de votanți, de la referendum, nu sunt 50 la sută, ci aproape 60 la sută din cifra reală a românilor cu drept de vot, din țară.

Ion Iliescu consideră că, în aceste condiții, unul din învățămintele pe care guvernul Ponta și societatea românească ar trebui să le tragă este statuarea prin lege a faptului că românii plecați din țară mai mult de șase luni – eventual, de un an – nu vor mai face parte din listele electorale permanente. „Acești oameni au dreptul, dacă sunt întâmplător în țară, să se înscrie pe liste suplimentare și să voteze; afară, dacă merg la ambasade ori consulate, să voteze acolo. Atât. Să nu afecteze voturile celor care sunt statornici, votanți permanenți în România” a declarat Iliescu. El spune că un astfel de act normativ „ar fi bine-venit în contextul acestei mobilități accentuate a cetățenilor – cu valuri de plecări și veniri”.

„Și asta e și marea confuzie pe care o speculează acum susținătorii lui Traian Băsescu. Iar pentru a o stopa, cred eu acum, că trebuie să gândim o astfel de lege, până va fi gata referendumul de anul trecut” a conchis fostul președinte.