Ion Iliescu, la sicriul lui Radu Câmpeanu: Dezbaterea prezidențială din ’90 „a fost cea mai frumoasă, un spectacol și o școală politică”

Publicat: 22 10. 2016, 13:24
Actualizat: 31 10. 2016, 14:57

This browser does not support the video element.

„Am ținut să exprim niște gânduri calde, la adresa domnul Câmpeanu,cu care am avut o conlucrare pe care am apreciat-o amândoi. Ne-am cunoscut în ianuarie 1990, am contribuit împreună la construirea unei structuri politice adecvate vremii, când a apărut explozia de partide politice, după deccretul lege din 31 ianuarie și la 1 februarie erau deja 30 partide constituite. Atunci am avut o primă întâlnire cu președinții celor 30 de partide, și am constituit CPUN-ul. A fost o găselniță potrivită pentru vremea respective. Domnul Câmpeanu a fost vicepreședintele acestui organism”, și-a amintit Ion Iliescu.

Fostul președinte a afirmat că a avut tot timpul „contacte nemijlocite” cu Radu Câmpeanu, s-au „apreciat reciproc și a rămas o relație de prietenie reală și de stimă reciprocă”.

Iliescu a mai spus că își amintește de campania prezidențială din 1990, unde unul dintre contracandidații săi a fost Radu Câmpeanu, ca despre „cea mai frumoasă campanie electorală”, iar dezbaterea televizată dintre el, Ion Rațiu și Radu Câmpeanu a numit-o „cea mai frumoasă dezbatere politică a candidaților la funcția supremă în stat”.

„Rămâne, cred, în istorie, cea mai, era prima data când vedea lumea așa ceva. O dezbatere liberă, a trei candidați la președinția țării. A fost și un spectacol și o școală politică, pentru noi, dar și pentru cetățeni. Deci, am trăit o istorie comună cu domnul Câmpeanu și de aceea între noi s-a stabilit o relație de stimă reciprocă și de respect”, a mai susținut Iliescu.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului președinte PNL Radu Câmpeanu a fost depus sâmbătă dimineața la Senat, unde va rămâne până după orele prânzului. Seniorul liberal va fi înmormântat duminică, la ora 12:00, la Cimitirul Bellu, urmând ca Alina Gorghiu, Călin Popescu Tăriceanu și Dinu Zamfirescu să susțină scurte discursuri în cadrul ceremoniei.

La alegerile prezidențiale din 1990 au concurat Ion Iliescu, din partea FSN, și cei doi reprezentanți ai celor două partide istorice, proaspăt reînființate, Radu Câmpeanu (PNL) și Ion Rațiu (PNȚCD). Cunoscute sub denumirea de „alegerile din Duminica orbului”, acestea au fost câștigate cu un scor zdrobitor de Iliescu, considerat de vocile societății civile ca un exponent al nomencalturii din regimul comunist.

Alegerile au fost contestate prin mișcări de stradă în Piața Univeristății. Manifestațiile au fost înăbușite prin mineriada din 13-15 iunie, violențele de atunci ducând și la spargerea sediilor partidelor istorice-PNL și PNȚCD.

Ion Iliescu a negat mereu orice răspundere pentru aducerea minerilor în București cu scopul de a reprima manifestațiile. În octombrie 2015, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat urmărirea penală a fostului președinte Ion Iliescu în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității, respectiv reprimarea violentă a manifestației din Piața Univeristății, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.