Ion Iliescu „rezolvă” criza de la granița României: „Ucraina e parte din istoria Rusiei”, iar interesul lui Putin pentru Marea Neagră este „normal”

Publicat: 05 03. 2015, 21:28

Rugat să-l caracterizeze pe președintele rus, Vladimir Putin, Ion Iliescu a spus că este „un om de acțiune și ambiție”. „Pe mine m-a surprins faptul că s-au aventurat într-un asemenea conflict. Ucraina a fost prima zonă de formare a statului rus, prima formă de stat rusesc a fost Kievskaya Rus (Rusia Kieveană), adică statul rus cu capitala la Kiev. Apoi Ivan cel Groaznic a mutat-o la Moscova și Petru cel Mare la Petrograd. Asta a fost istoria, deci Ucraina este parte din istoria Rusiei, probabil de aici sunt anumite sensibilități, că Ucraina și-a declarat independența, s-a desprins cumva de Rusia, dar firesc ar fi fost, ținând seama de această istorie comună, să existe relații de înțelegere, de cooperare (…) Deci ceva este anormal în maniera de abordare și de reacție”, a declarat fostul președinte.

Întrebat care va fi răspunsul Rusiei la amplasarea centrelor de comandă ale NATO în Europa de Est, Iliescu a afirmat că va fi „prudent”. „Trebuie să ia în considerare situația dată, obiectivă și nu cred că-și va putea permite să meargă mai departe cu acte ca cel din Ucraina, care și așa a creat un factor mare de instabilitate chiar în spațiul fost sovietic, în spațiul rus, în țările care s-au desprins din fosta URSS”, a precizat fostul președinte.

Referitor la Lugansk și Donețk, Ion Iliescu a spus că „se prefigurează o desprindere, o ruptură din Ucraina” care va adânci instabilitatea din această țară și îi va afecta unitatea statală.

Pe de altă parte, fostul șef al statului a apreciat că „rușii au o anumită datorie istorică”, întrucât primul stat rus a fost „Kievskaya Rus (Rusia Kieveană). „Într-un fel este și această nostalgie, faptul că s-a desprins Kievskaya Rus cu Ucraina din Rusia Mare, probabil, ca mentalitate. Era, de pe altă parte, o obligație ca să respecte aceste legături de fraternitate între aceste două popoare care au trăit împreună în marele stat rus, în URSS șamd”, a spus Ion Iliescu.

El a mai spus că acțiunea Rusiei de încurajare a separatismului din estul Ucrainei a fost „cam aventuroasă”.

Rugat să comenteze declarația generaului Ben Hodges, comandantul trupelor americane din Europa, care a susținut că Rusia vrea să dețină controlul asupra gurilor Dunării, Ion Iliescu a declarat că interesul Rusiei pentru Marea Neagră e „normal”.

„E adevărat că populația în Crimeea este majoritar rusă, dar sigur interesul pentru Marea Neagră este de înțeles pentru o țară limitrofă și mare putere limitrofă, Rusia și Turcia fiind puterile cele mai importante la Marea Neagră. Eu sper însă ca (Vladimir Putin – n.r.) să manifeste totuși prudența necesară în relațiile cu toți vecinii și cu România. Nu cred că își va permite să meargă mai departe în acte și măsuri care să consituie factori preocupanți pentru stabilitatea zonei”, a afirmat Iliescu.

Întrebat dacă România ar trebui să se teamă de criza din Ucraina, Ion Iliescu a precizat: „Nu să se teamă, dar fără îndoială (…) un conflict în apropierea frontierelor totdeauna creează multe probleme. Ucraina ne este vecină și relațiile suferă din multe puncte de vedere”.