Judecătorul Cristi Danileț, la GÂNDUL LIVE: Parlamentul blochează înadins anumite dosare să ajungă în fața judecătorului

Publicat: 01 04. 2015, 22:56

This browser does not support the video element.

Judecătorul Cristi Danileț a declarat, miercuri, la GÂNDUL LIVE, că prin voturile pe care senatorii și deputații le dau asupra cererilor procurorilor s-a ajuns să se stabilească dacă „justiția trebuie să-și facă demersurile”, încălcându-se astfel independența acesteia.

„S-a ajuns ca puterea legiuitoare să stabilească o dacă o persoană este sau nu vinovată, dacă trebuie sau nu începută urmărirea penală, dacă trebuie sau nu arestată, practic dacă justiția trebuie să-și facă demersurile. Astfel, noi am stabilit în plenul CSM că toate dezbaterile din ultima perioadă cu privire la unii membri ai Parlamentului sau membri ai guvernului afectează independența justiției. Se încalcă principiul independenței justiției pentru că există niște dosare care acum sunt blocate înadins la procuror prin voința legiutorului”, a spus magistratul CSM.

Vorbind despre sesizarea pe care CSM a transmis-o Curții Constituționale în cazul Șova, Danileț a spus că el ar fi mers mai departe invocând „că în ultimul an, în mod repetat Parlamentul folosește atribuțiile pe care le are în baza Constituției pentru a bloca anumite dosare să ajungă în fața judecătorului”

„Aș fi arătat că acest lucru afectează independența justiției și un alt principiu, al egalității cetățenilor în fața legii, pentru că în momentul de față avem niște parlamentari în privința cărora judecătorii nu pot decide dacă este cazul să se ia sau nu măsuri procesuale și avem niște membri ai guvernului cu privire la care există niște suspiciuni că au săvârșit niște abuzuri în funcțiile pe care le-au exercitat și procurorii nu pot să demareze procedurile normale de stabilire a adevărului. Deci avem niște dosare blocate și altele în care nu se pot lua măsuri”, a arătat el.

Judecătorul a declarat cp toate dezbaterile din Parlament sunt asemenea celor dintr-o instanță de judecată și este nefiresc ca dosarele să fie transmise integral aleșilor, fiind suficient doar referatul procurorilor care prezintă detaliat faptele de care este acuzat un demnitar.

„Toate dezbaterile sunt asupra vinovăției, probelor, procedurilor, sunt niște dezbateri  ca într-o instanță de judecată. Ce caută dosarele noastre acolo, de ce DNA trebuie să trimită un dosar în întregime, un dosar care se află în faza de urmărire penală nepublică,  la Comisia juridică în care mai multe persoane din afară să vadă probele, să analizeze probele și să facă un referat”, a explicat el.

Danileț a criticat și deciziile Parlamentului care nu a fost de acord cu începerea urmăririi penale în cazu foștilor miniștri Varujan Vosganian și Laszlo Borbely.

„Cât timp putem sta cu dosarele în nelucrare, până se prescriu?  Înseamnă că avem un sistem în care cineva, dintr-o chestiune de procedură beneficiază de impunitate. Am transformat imunitatea în impunitate”, a spus el.

URMĂREȘTE EMISIUNEA INTEGRALĂ MAI JOS