Kelemen: Alegerile anticipate prezintă mai mult risc decât soluții

Publicat: 11 10. 2019, 12:09

Kelemen Hunor a declarat vineri, corespondentului MEDIAFAX, că dacă cineva dorește în acest moment alegeri anticipate, de fapt nu dorește să aibă România buget până în mai-iunie anul viitor.

„Legat de alegerile anticipate, noi avem o singură problemă uriașă, care este legată de buget. Dacă cineva dorește în acest moment alegeri anticipate, de fapt nu dorește să aibă România buget până în mai-iunie anul viitor. Nu se poate dizolva Parlamentul înainte de decembrie fiincă vin alegerile prezidențiale, până se validează rezultatul, până președintele depune jurământul, undeva în decembrie, s-ar putea dacă ar exista premisele pentru a dizolva Parlamentul. Ar fi alegeri în februarie- martie, până se validează noul Parlament, până vom avea un Guvern, până se vine cu proiectul de buget suntem în mai, iar pentru alegerile locale riscăm să nu avem buget, ceea ce ar fi o aventură iresponsabilă și nu trebuie asumat așa ceva. Eu cred că alegerile anticipate prezintă mai mult risc decât soluții, ar aduce mai multe vulnerabilități și probleme, și îi vom spune asta președintelui Iohannis la consultări”, a spus Kelemen.

Kelemen a precizat că rămâne varianta unui guvern asumat de cineva, care să fie unul de tranziție pentru un an.

Și Călin Popescu Tăriceanu spunea, joi, că alegerile anticipate ar trebui evitate pentru că acestea ar presupune o lungă perioadă de instabilitate și criză politică.

Vineri, la finalul consultărilor de la Cotroceni, Ludovic Orban spunea că poziția PNL e foarte clară: „În cazul în care există posibilitatea unui acord pentru anticipate, noi susținem revenirea la popor, încredințarea cât mai rapidă cetățenilor români a posibilității de a decide un nou Parlament. În cazul în care nu e posibil acest lucru și dacă Iohannis ne solicită să formăm guvernul, PNL este pregătit să formeze un guvern în jurul PNL”.

Liderul USR, Dan Barna, spunea anterior că USR merge la consultări cu pactul pentru alegeri anticipate.