Kelemen: Constituția trebuie amendată imediat după alegeri, nu mai putem aștepta

Publicat: 06 10. 2012, 14:09
Actualizat: 29 07. 2014, 21:49

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că este necesară amendarea Constituției imediat după alegeri, pentru a se stabili dacă va fi republică parlamentară, semiprezidențială sau prezidențială, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Arad, că printre mesajele pe care UDMR le va transmite electoratului înainte de alegeri este cel referitor la amendatea Constituției.

„Anul viitor, România trebuie să amendeze Constituția pentru că nu putem aștepta doi, trei sau patru ani, trebuie făcută imediat după alegeri. Să dăm un răspuns ce fel de republică vrem: parlamentară, semiprezindețială sau prezidențială”, a declarat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a spus că după alegeri trebuie luate decizii și privind reforma administrativ-teritorială, UDMR susținând că regiunile care ar urma să fie înființate nu trebuie să afecteze actualele județe.

„Vom insista, în momentul discuțiilor despre reorganizarea administrativă, ca regiunile istorice să facă parte din aceeași regiune de dezvoltare”, a spus liderul maghiar.

El a adăugat că după transferul de competențe către autoritățile locale, început anul trecut, trebuie să aibă loc și un transfer de resurse financiare.

Președintele UDMR este prezent la Arad pentru a participa la comemorarea celor 13 generali uciși în oraș în timpul revoluției de la 1848-1849.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, în 28 septembrie, că Uniunea va insista în amendarea Constituției pe drepturile minorităților, drepturile lingvistice și cele colective, dar și pentru recunoașterea limbii maghiare în legea fundamentală în zonele unde trăiesc maghiari într-o proporție substanțială