Kelemen: Dacă instanța suspendă drepturile obținute înseamnă că tot ce s-a construit poate fi demolat

Publicat: 04 05. 2012, 19:56
Actualizat: 04 05. 2012, 19:56
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că după decizia Curții de Apel Târgu Mureș privind UMF Târgu Mureș lucrurile devin "din ce în ce mai complicate", iar dacă instanța suspendă drepturile obținute pentru minorități înseamnă că tot ce s-a construit în 22 de ani poate fi demolat în câteva zile.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că după decizia Curții de Apel Târgu Mureș privind UMF Târgu Mureș lucrurile devin „din ce în ce mai complicate”, iar dacă instanța suspendă drepturile obținute pentru minorități înseamnă că tot ce s-a construit în 22 de ani poate fi demolat în câteva zile.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că nu comentează decizia Curții de Apel Târgu Mureș în ceea ce privește suspendarea aplicării HG privind UMF Târgu Mureș până când nu va primi motivarea acesteia.

„Nu comentez decizia Curții de Apel Târgu Mureș până nu văd motivarea. Știm că în acest moment aplicarea HG privind UMF Târgu Mureș este suspendată până la pronunțarea instanței pe fond. Sigur, lucrurile din punct de vedere politic devin din ce în ce mai complicate. Dacă instanța suspendă drepturile obținute pentru minoritățile naționale înseamnă că tot ce s-a construit în 22 de ani poate fi demolat în câteva zile”, a afirmat Kelemen.

El a spus că după decizia Curții de Apel Târgu Mureș nu se mai pune problema adoptării unei HG privind acest subiect, „pentru că o HG suspendată de instanță nu trebuie dublată juridic de o Hotărâre a Guvernului”.

„Noi în continuare credem că aplicarea Legii educației și punerea în aplicare în ceea ce privește funcționarea UMF Târgu Mureș trebuie să fie o prioritate, așa cred că va trebui să acționeze și Guvernul care va fi instalat luni și așa vom insista și noi și vom aduce argumente pentru aplicarea legii”, a spus Kelemen.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înființarea unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș a fost suspendată, vineri, în urma unei decizii a Curții de Apel Târgu Mureș, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții Curții de Apel Târgu Mureș, instanța a admis, vineri, cererea de suspendare a aplicării HG 230 din 27 martie 2012, privind înființarea Facultății de Medicină și Farmacie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Astăzi, 4 mai 2012, Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Târgu Mureș s-a pronunțat în dosarul 160/43/2012 și a admis cererea de suspendare a executării actului administrativ reprezentat de HG 230/27.03.2012, privind înființarea Facultății de Medicină și Farmacie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș până la pronunțarea în fond a cauzei având ca obiect cererea de anulare a actului administrativ atacat”, se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Târgu Mureș, Anuța Dușa, a precizat că solicitarea de suspendare a executării HG 230 din 27 martie 2012 a fost formulată de conducerea UMF Târgu Mureș, sentința de vineri fiind executorie, dar și atacabilă cu recurs, în cinci zile de la comunicare.

Potrivit aceleiași surse, pe rolul Curții de Apel Târgu Mureș a fost înregistrat un alt dosar, în care o asociație cere anularea HG 230/2012. Pentru acesta a fost fixat primul termen de judecată în 6 decembrie.

„În ceea ce privește dosarul 67/43/2012 având ca obiect anularea actului administrativ reprezentat de Carta UMF, care a avut termen de judecată tot astăzi, în cadrul aceleiași secții, vă informăm că această cauză a rămas în pronunțare pentru data de 11 mai 2012”, se mai arată în comunicat.

Tot în 11 mai este programată, la Tribunalul Mureș, o cauză în care Asociația Maghiară de Pregătire Medicală și Farmaceutică din România a reclamat UMF Târgu Mureș, tot pe tema Cartei universității.

Hotărârea de Guvern privind înființarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureș a fost aprobată la sfârșitul lunii martie de Cabinetul Ungureanu.

Actul normativ stabilește că la universitate va fi înființată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară și engleză.

Respectiva HG a fost una dintre temele moțiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.