Antonescu: Hotărârea privind UMF Tg. Mureș va fi ABROGATĂ în prima ședință de Guvern

Antonescu: Hotărârea privind UMF Tg. Mureș va fi ABROGATĂ în prima ședință de Guvern
Publicat: 02/05/2012, 15:32
Actualizat: 03/05/2012, 00:22

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că „este convenit” faptul că în prima ședință a Guvernului Ponta va fi abrogată Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureș.

Potrivit lui Antonescu, Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureș reprezintă o prioritate absolută și un lucru de nediscutat.

„Este covenit că, în prima ședință de guvern, una dintre primele măsuri care va fi adoptată va fi anularea, abrogarea acelei hotărâri de guvern. Noi nu suntem nici caraghioși, nici nu glumim, nici nu ne jucăm cu asemenea lucruri. În momentul în care am hotărât că este o chestiune pentru care merită să plece un guvern, una dintre cele trei pentru care am făcut moțiunea de cenzură, a plecat Guvernul și cum am putea să păstrăm această hotărâre?”, a spus Antonescu.

El a arătat că PNL este interesat să discute cu reprezentanții maghiari din mediul academic, dar nu cu UDMR, pe tema autonomiei universitare.

„PNL nu s-a dus, la guvernare fiind sau nu, să facă ordine în vreo universitate, să întrebe ce părere are Senatul, profesorii, studenții. Asta s-a întâmplat la Târgu Mureș. (…) Suntem oameni politici care am făcut foarte mult, și uneori cu riscuri electorale, pentru drepturile minorităților, în primul rând a celei maghiare din România”, a declarat Antonescu.

Întrebat dacă nu riscă USL să nu mai aibă o colaborare cu UDMR pe plan parlamentar, prin această decizie, Crin Antonescu a afirmat: „Nu este visul vieții mele de politician să am colaborare cu UDMR în plan parlamentar. Apreciez colaborarea cu oricine, am colaborat în mai multe rânduri cu UDMR, și la putere și eu, care sunt mai bătrân, și în opoziție. Noi nu luăm decizii în funcție de sprijinul sau colaborarea UDMR, UNPR, PSD sau PNL”.

Antonescu a menționat că, dacă este vorba de „spulberat”, pericolul îi pândește pe alții, nu pe ei.

„Putem să nu colaborăm acum cu UDMR, poate vor fi alte lucruri în care vor considera că e bine să colaborăm. Putem, de exemplu, la căutarea unei formule de a avea alegeri mai devreme de noiembrie, suntem interesați și noi și ei”, a mai declarat Antonescu.

Premierul desemnat Victor Ponta a susținut, miercuri, după ședința CExN, că nu s-a discutat în PSD despre anularea HG privind UMF Târgu Mureș, el precizând că aceste discuții vor avea loc în USL și că i s-ar părea neserios din partea sa să vorbească și să se comporte ca și cum ar fi la guvernare.

„Deciziile se iau marți, în ședința de Guvern, dacă Parlamentul va acorda votul de învestitură. Mi se pare neserios din partea mea să vorbesc ca și când aș fi la guvernare. Voi fi prim-ministru cu puteri depline numai dacă Parlamentul, luni, îmi va acorda votul de învestitură. O să vorbesc ca prim-ministru în deplinătatea atribuțiilor sale numai dacă Parlamentul îmi acordă această încredere”, a spus Ponta, răspunzând astfel unei întrebări care viza măsura ca Guvernul său să anuleze HG privind UMF Târgu Mureș.

Întrebat dacă în partid s-a discutat despre anularea HG, Ponta a răspuns: „Nu, vom discuta la USL”.

„Vă comunic deciziile politice imediat ce se iau, iar decizia politică a mea este de a mă comporta până luni doar ca prim-ministru desemnat”, a spus Ponta.

Anterior, surse din PSD au declarat pentru MEDIAFAX că premierul desemnat Victor Ponta le-a spus, miercuri, membrilor Consiliul Executiv Național (CExN) al PSD, că prima decizie a Guvernului său după învestire va fi să anuleze HG privind Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.

Conform surselor citate, Ponta le-a spus președinților de organizații județene ale partidului, reuniți în CExN, că prima decizie a Guvernului său după învestire va fi să anuleze HG privind Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș.

Hotărârea de guvern privind înființarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureș a fost aprobată la sfârșitul lunii martie de Cabinetul UngureanuActul normativ stabilește că la universitate va fi înființată o nouă Facultate, cu programe în limbile română, maghiară și engleză.

Respectiva HG a fost una dintre temele moțiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...