Antonescu: Hotărârea privind UMF Tg. Mureș va fi ABROGATĂ în prima ședință de Guvern

Antonescu: Hotărârea privind UMF Tg. Mureș va fi ABROGATĂ în prima ședință de Guvern
Publicat: 02/05/2012, 15:32
Actualizat: 03/05/2012, 00:22

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că „este convenit” faptul că în prima ședință a Guvernului Ponta va fi abrogată Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureș.

Potrivit lui Antonescu, Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureș reprezintă o prioritate absolută și un lucru de nediscutat.

„Este covenit că, în prima ședință de guvern, una dintre primele măsuri care va fi adoptată va fi anularea, abrogarea acelei hotărâri de guvern. Noi nu suntem nici caraghioși, nici nu glumim, nici nu ne jucăm cu asemenea lucruri. În momentul în care am hotărât că este o chestiune pentru care merită să plece un guvern, una dintre cele trei pentru care am făcut moțiunea de cenzură, a plecat Guvernul și cum am putea să păstrăm această hotărâre?”, a spus Antonescu.

El a arătat că PNL este interesat să discute cu reprezentanții maghiari din mediul academic, dar nu cu UDMR, pe tema autonomiei universitare.

„PNL nu s-a dus, la guvernare fiind sau nu, să facă ordine în vreo universitate, să întrebe ce părere are Senatul, profesorii, studenții. Asta s-a întâmplat la Târgu Mureș. (…) Suntem oameni politici care am făcut foarte mult, și uneori cu riscuri electorale, pentru drepturile minorităților, în primul rând a celei maghiare din România”, a declarat Antonescu.

Întrebat dacă nu riscă USL să nu mai aibă o colaborare cu UDMR pe plan parlamentar, prin această decizie, Crin Antonescu a afirmat: „Nu este visul vieții mele de politician să am colaborare cu UDMR în plan parlamentar. Apreciez colaborarea cu oricine, am colaborat în mai multe rânduri cu UDMR, și la putere și eu, care sunt mai bătrân, și în opoziție. Noi nu luăm decizii în funcție de sprijinul sau colaborarea UDMR, UNPR, PSD sau PNL”.

Antonescu a menționat că, dacă este vorba de „spulberat”, pericolul îi pândește pe alții, nu pe ei.

„Putem să nu colaborăm acum cu UDMR, poate vor fi alte lucruri în care vor considera că e bine să colaborăm. Putem, de exemplu, la căutarea unei formule de a avea alegeri mai devreme de noiembrie, suntem interesați și noi și ei”, a mai declarat Antonescu.

Premierul desemnat Victor Ponta a susținut, miercuri, după ședința CExN, că nu s-a discutat în PSD despre anularea HG privind UMF Târgu Mureș, el precizând că aceste discuții vor avea loc în USL și că i s-ar părea neserios din partea sa să vorbească și să se comporte ca și cum ar fi la guvernare.

„Deciziile se iau marți, în ședința de Guvern, dacă Parlamentul va acorda votul de învestitură. Mi se pare neserios din partea mea să vorbesc ca și când aș fi la guvernare. Voi fi prim-ministru cu puteri depline numai dacă Parlamentul, luni, îmi va acorda votul de învestitură. O să vorbesc ca prim-ministru în deplinătatea atribuțiilor sale numai dacă Parlamentul îmi acordă această încredere”, a spus Ponta, răspunzând astfel unei întrebări care viza măsura ca Guvernul său să anuleze HG privind UMF Târgu Mureș.

Întrebat dacă în partid s-a discutat despre anularea HG, Ponta a răspuns: „Nu, vom discuta la USL”.

„Vă comunic deciziile politice imediat ce se iau, iar decizia politică a mea este de a mă comporta până luni doar ca prim-ministru desemnat”, a spus Ponta.

Anterior, surse din PSD au declarat pentru MEDIAFAX că premierul desemnat Victor Ponta le-a spus, miercuri, membrilor Consiliul Executiv Național (CExN) al PSD, că prima decizie a Guvernului său după învestire va fi să anuleze HG privind Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.

Conform surselor citate, Ponta le-a spus președinților de organizații județene ale partidului, reuniți în CExN, că prima decizie a Guvernului său după învestire va fi să anuleze HG privind Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș.

Hotărârea de guvern privind înființarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureș a fost aprobată la sfârșitul lunii martie de Cabinetul UngureanuActul normativ stabilește că la universitate va fi înființată o nouă Facultate, cu programe în limbile română, maghiară și engleză.

Respectiva HG a fost una dintre temele moțiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu