Klaus Iohannis: „Continui să văd posibil un vot pe 8 decembrie pentru aderarea României la Schengen”

Publicat: 24 11. 2022, 16:39
Sursa FOTO: Facebook

Aflat într-o vizită oficială la Vilnius, capitala Lituaniei, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre posibilul vot acordat României la Consiliul JAI din 8 decembrie pe tema aderării la Spațiul Schengen. Dacă miercuri a declarat că e posibilă o amânare a luării unei decizii oficiale, azi șeful statului a revenit cu o altă precizare.

De data aceasta, Iohannis susține că este încrezător în posibilitatea ca aderarea României la Schengen să se decidă în data de 8 decembrie.

Iohannis: „Mai avem suficient timp pentru a rezolva toate problemele”

Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări. Suntem gata să colaborăm şi suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie. Nu este vorba că sunt chestiuni cu totul noi care ar fi apărut, atâta doar că unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare şi, după părerea mea, toate acestea sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuţia de pe 8 decembrie”, a precizat Klaus Iohannis la finalul întâlnirii cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda.

Miercuri, la Riga, în Estonia, Klaus Iohannis a declarat că este posibilă o amânare cu o lună sau două a deciziei intrării României în Spațiul Schengen.

Cred că s-a vehiculat 8 decembrie ca şi un termen final, ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată, şi interesul meu, al nostru, este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni să forţăm un vot care poate nu este cel aşteptat. Asta apropo de data de 8 decembrie. Şansele României sunt relativ bune” – Klaus Iohannis.