Klaus Iohannis pierde mii de „like-uri” pe Facebook. Numărul comentariilor negative la adresa lui a „explodat”

Publicat: 18 01. 2018, 08:42

„Slăbiciunea și oportunismul, lașitatea și pretențiile nu merg împreună, domnule Președinte. I-ați trădat pe români, dintr-un calcul meschin. Culmea e că, veți descoperi prea târziu, ați judecat cu totul greșit, fiindcă alegătorii văd și penalizează fariseismul”, este unul din sutele de mesaje negative primite de Klaus Iohannis după decizia din această seară.

„De cand sunteti presedinte, a fost un singur moment cand am simtit ca nu v-am votat degeaba, in ianuarie 2017, cand ati iesit in strada, alaturi de manifestanti. In rest, acelasi mesaj: „sunt ingrijorat”. As vrea sa va anunt ca noi, cei care v-am votat suntem disperati, am depasit stadiul de ingrijorare in decembrie 2016. „Ingrijorarea” dvs legata de desemnarea rapida a unui prim ministru pentru a evita „instabilitatea” pare de-a dreptul ridicola in contextul in care tara este condusa de un an de o gasca de indivizi a caror singura preocupare este sa faca legi ce sa ii scape de inchisoare/permite sa fure fara urmari negative. Asta e adevarata instabilitate, sa permiteti in continuare acestor indivizi fara nici o viziune/cunostinte tehnice/administrative in domeniile de care e nevoie intr-un guvern/parlament sa fie la putere. Daca nu am fi avut parlament si guvern in ultimul an, cred ca tara ar fi fost mai stabila decat e cu cei de acum. Deci nu va mai „ingrijorati”, actionati!”, este mesajul unui alt utilizator furios.

De asemenea, în doar 15 minute, în jur de 100 de utilizatori și-au retras „like-ul” de pe pagina de Facebook a lui Klaus Iohannis. În trei ore numărul lor trecuse de 1.000, iar experții spun că peste noapte va mai pierde 1.000 – 1.500 de like-uri.

Președintele Iohannis s-a mai confruntat cu o astfel de situație în februarie 2016. Șeful statului avea marți, pe 16 februarie 2016, 1.732.555 de fani pe rețeaua de socializare. El a încheiat ziua de miercuri cu aproximativ 2.200 de susținători în minus, după ce în cursul după-amiezii a declarat că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru ”banale motive administrative”, criticând abordarea ”heirupistă” a ANAF în cazul Intact. Joi la ora 17.00 președintele avea 1.714.902 de fani, cu 17.653 mai puțini decât pe 16 februarie. Peste 5.000 de comentarii – aproape exclusiv critice – erau joi la ora 17,00 la cea mai recentă postare a șefului statului în care acesta vorbea despre înnoirea clasei politice.

În această după-amiază, Klaus Iohannis a anunțat că dă încă o șansă PSD-ALDE și acceptă nominalizarea Vioricăi Dăncilă pentru funcția de premier.

„Am ascultat foarte multe opinii legate de formarea noului guvern de desemnarea premierului. Astăzi toată ziua am ascultat opiniile și argumentele politicienilor, dar am reușit, între întâlniri, să ascult și opiniile oamenilor simpli, să citesc mesaje inclusiv pe rețele de socializare. Sunt foarte multe opinii și foarte multe argumente. Sunt argumentele legate de politica partidelor, evident, sunt multe argumente legate de politica internă a României, legate de politica externă și de securitate a României. Am ascultat și am citit cu atenție toate aceste opinii și argumente și le-am cântărit. Fiindcă acum trebuie să decid. Dar ce fel de decizie este aceasta pe care trebuie să o iau. În primul rând, această decizie trebuie să fie conformă cu Constituția și cu deciziile CCR în materie de desemnare și aici argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară. În Parlament, îmi este foarte clar PSD dispune de o majoritate”, a spus șeful statului.

Drept urmare, președintele Iohannis a desemnat pentru funcția de premier propunerea PSD ALDE, în persoana Vioricăi Dăncilă. Iohannis a transmis însă și un avertisment pentru PSD.

„Acum PSD trebuie să performeze. Românii au mari așteptări și eu am mari așteptări. PSD a promis și în campania electorală, și după, lucruri importante, a promis salarii, pensii, școli, manuale, spitale, infrastructură, dar până acum prea puțin s-a realizat. Acum PSD trebuie să dovedească că ce a promis face. Avem, la un an de la alegerile parlamentare, care au fost câștigate de PSD, două guverne PSD eșuate. Acum primesc șansa de a dovedi că știu ce vor și stiu cum se face. În continuare îi invit pe cei implicați în procedură să se mobilizeze și să lucreze repede și bine. Este posibil ca până la 1 februatie întreaga procedură să fie finalizată și noul Guvern să se apuce de treabă și să rezolve problemele mai degrabă decât să le încurce.”