Legea care închide gura ONG-urilor, adoptată tacit de Senat. Senator PSD: „Prelungirea programului, dincolo de limitele acceptate de regulă, i-a determinat pe colegii mei să plece”

Publicat: 21 11. 2017, 09:28

Inițiativa legislativă prin care se propune modificarea OG 26/2000 privind organizarea și funcționarea asociațiilor, fundațiilor și federațiilor a avut termenul de adoptare tacită în 20 noiembrie 2017. Proiectul social-democraților nu a mai fost dezbătut în plenul Senatului din lipsă de cvorum, după ce majoritatea senatorilor PSD-ALDE au părăsit sala de plen.

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, a susținut, în plen, că gestul colegilor săi de la PSD-ALDE arată lipsă de bun-simț.

„Nu jignesc de la microfonul Senatului, dar mi se pare lipsă de bun-simț (…) știind că este ordonanța marelui lider de grup, Șerban Nicolae, care face niște trăznăi pe Ordonanța 26, să n-aibă colegii noștri de la PSD-ALDE decența să rămână în sală să dezbatem un proiect de lege care astăzi se adoptă tacit”, a spus Gorghiu.

În replică, senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, a subliniat că prelungirea programului la Senat i-a determinat să plece pe senatorii PSD-ALDE.

„Eu cred că o inițiativă legislativă, oricare ar fi ea, nu trebuie să încrânceneze și mai mult relațiile dintre grupurile parlamentare. Eu, personal, vă mărturisesc: n-am primit niciun ordin să plec și cred că astăzi a fost o zi cu un program prelungit cum nu este de obicei și cred că prelungirea programului, dincolo de limitele acceptate de regulă, i-a determinat pe colegii mei să plece din sală. De aceea, vă rog să nu interpretați”, a susținut Andronescu.

Proiectul a fost depus la Parlament, pe 21 martie, de către deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, și de senatorul social-democrat, Șerban Nicolae.

În expunerea de motive se precizează ca necesară creșterea gradului de transparență și se propune obligația ca ONG-urile să publice semestrial o declarație detaliată de venituri și cheltuieli.

„Asociațiile, fundațiile și federațiile au obligația de a publica semestrial până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial prtea a IV-a, declarațiile de venituri și cheltuieli pentru semestrul precedent. În declarația publicată se menționează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum și valoarea acestuia. Nepublicarea declarației atrage de drept suspendarea activității asociației pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declarația nu se publică, asociația, fundația sau federația își încetează activitatea de îndată”, se arată în textul normativ.

Potrivit unei prevederi din actul normativ, acordării unui ONG a statului de organizație de utilitate publică este dată de faptul că nu a desfășurat în ultimii 2 ani și nu desfășoară nici în prezent activități politice de orice fel: activități de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziție față de un partid politic sau un candidat pentru o funcție publică în care acesta poate fi numit ori ales.

De asemenea, proiectul introduce un algoritm al finanțării cu fonduri publice în funcție de obiectul de activitate al organizațiilor nonguvernamentale: Servicii Sociale (Asistență-Protecție-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Socială), Caritate și Ajutor Umanitar, Sănătate, Sport, Educație, Știință, Cercetare, Inovație, Mediu și Protecția Animalelor, Protecția Consumatorului, Valori naționale și ale minorităților naționale -Tradiții și Patrimoniu Cultural, Diplomație și Relații Internaționale, Militar-Apărare-Cultul eroilor.

Totodată, recunoașterea utilității publice a unui ONG se poate face pe o durată de cinci ani și se poate reînnoi în condițiile legii, dar, dacă asociația sau fundația nu mai îndeplinește una sau mai multe dintre condițiile care au stat la baza acordării acestui statut, Guvernul, la propunerea autorității administrative sau a Ministerului Justiției, retrage, prin hotărâre, statutul de utilitate publică.

În cazul acestui proiect, Camera Deputaților este for decizional.