Leon Dănăilă, despre cauza problemelor din Sănătate: „Nu tot ceea ce poate fi făcut în apus, poate fi făcut și la noi în țară”

Publicat: 24 11. 2016, 19:39

„Problema sănătății e o problemă prioritară pentru orice sistem, pentru orice țară. La noi, mai ales în ultimii 26 de ani, am avut dificultăți din acest punct de vedere prin faptul că la Ministerul Sănătații s-au schimbat mulți miniștri (…) E foarte puțin timp ca un ministru să ia anumite măsuri în acest domeniu al sănătății, care e atât de complicat. Sigur că avem experiența altor țări, dar nu tot poate fi extrapolat, ce se petrece acolo cu ce facem noi în această țară (…) Noi trebuie să luptăm și cu concepția oamenilor și cu civilizația care există la noi în țară și să lămurim populația că nu tot ceea ce poate fi făcut în apus poate fi făcut și la noi în țară”, a declarat Leon Dănăilă.

Neurochirurgul a vorbit și despre importanța prevenției în sănătate, referindu-se și la chestiunea vaccinurilor.

„Eu am divizat acel nivel al sănătății în două părți foarte importante: sănătatea preventivă și sănătatea curativă. Ambele sunt la fel de importante și în ambele trebuie investit la fel. Dacă vorbim despre sistemul preventiv, observ că la noi problema vaccinărilor e încă în urmă față de alte țări. E mai bine să previi bolile decât să le tratezi. E mai ușor (…) Promisuni am avut. Cu oameni necinstiți țara noastră nu poate avea un nivel ridicat de trai”, a adăugat candidatul PNL.

„Se justifică construirea acestor noi spitale. O greșeală, care s-a făcut în trecut, este desființarea spitalelor. Acum sunt locuri unde ca să ajungi la un spital, trebuie să te duci la aproximativ 100 de kilometri (…) Este foarte bine justificată această construcție de spitale. Ce a propus PNL, foarte bun: a atrage personalul medical în cadrul mediului rural”, a mai spus Dănăilă.