Liderul UDMR, mulțumit doar pe jumătate: Problema de fond rămâne

Publicat: 04 02. 2017, 23:35
Actualizat: 05 02. 2017, 09:47

”Prin decizia din această seară, partidele aflate la guvernare au recunoscut faptul că au greșit când au decis modificarea prin OUG a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Aceasta este decizia corectă: o țară nu poate fi condusă prin ordonanțe de urgență. Însă decizia de azi remediază doar o eroare a guvernului, problema de fond însă rămâne: mai mult de 40 de articole ale Codului Penal sunt neconstituționale. Noi vrem un stat de drept și legi clare, corecte. Însă pentru aceasta avem nevoie de modificarea – prin dezbatere parlamentară – a Codului Penal”, a declarat președintele UDMR, ca reacție la declarația premierului privind abrogarea OUG 13/2017.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat sâmbătă seara că duminică Guvernul se va reuni într-o ședință de urgență pentru abrogarea OUG 13.

”Folosesc termenul abrogare pentru că așa este…Am văzut dezbatere inclusiv din acest punct de vedere, e termenul folosit de către Administrația Prezidențială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanță. Vom găsi calea legală – abrogare, prorogare ca să nu intre în vigoare, ca să fiu cât se poate de clar”, a anunțat el la Palatul Victoria.

El a subliniat însă și că deciziile CCR sunt obligatorii pentru toți cetățenii României și este normal ca în cel mai scurt timp să-și găsească transpunerea în lege.

”Este nevoie, totuși, să avem concordanță între ceea ce înseamnă deciziile CCR și cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR și de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât, după un dialog pe care sper să-l am – folosesc acest prilej pentru a lansa această invitație la dialog, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege către Parlament pentru punerea în concordanță a deciziilor CCR cu cadrul legal”, a adăugat premierul.