Lista neagră a lui Tudose. Cine sunt miniștrii pe care premierul vrea să-i dea afară din Guvern

Publicat: 10 10. 2017, 00:40
Actualizat: 10 10. 2017, 10:30

Mihai Tudose a contestat cifrele prezentate într-un sondaj comandat de către PSD referitor la încrederea de care se bucură miniștrii. „Dacă nu ai mâncat niște copii cruzi dimineață, nu ai cum să cazi în două săptămâni de la 48 la 20%. Mai mult, târgu-i mic, se află cine a comandat și cum l-a comandat (sondajul – n.red.)”, a declarat premierul.

Tudose a spus că, în eventualitatea în care sondajul ar prezenta cifre reale, rezultă că ar trebui ca Guvernul să rezolve anumite probleme care au apărut în interiorul său. „Dacă lucrurile stau așa ori sunt eu de vină prin ceea ce fac sau nu fac, ori sunt niște lucruri în Guvern care justifică aceste cifre – prezența unor miniștri cu probleme penale, legat de activitatea sau lipsa de rezultate a unor miniștri – și săptămâna aceasta voi lua niște decizii dure, dar necesare (…) Să spunem că este adevărat: ori avem o problemă și trebuie să plec acasă, ori sunt niște probleme în Guvern și trebuie să le reglăm”, a declarat Tudose precizând ulterior că este vorba de „o mini remaniere”.

Întrebat care ar fi miniștrii care vor fi înlocuiți, pe lângă cei cu probleme penale, prim-ministrul a spus: „Sunt cel puțin încă doi miniștri pe care am să-i rog să părăsească Guvernul.”

Tudose a refuzat să dea vreun nume de ministru care va fi remaniat, limitându-se a spus că printre ei sunt „trei cu probleme care creează probleme și la nivel de percepție publică și, în unele situații, și la nivelul Comisiei Europene”. Invitat să precizeze dacă înlocuirea unor membri ai cabinetului a fost sugerată de la Bruxelles, Tudose a spus: „Nu știu dacă «sugerat» e cuvântul. Când cineva spune clar un lucru, aia nu-i sugestie, este un mesaj foarte clar.”

În acest moment, în Guvern, miniștrii cu probleme cu legea sunt vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru Fondurile Europene, Rovana Plumb, și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie. 

În cazul lui Shhaideh, acesta este urmărită penal de DNA în dosarul Belina. În același dosar, procurorii au cerut aviz de cercetare pentru Rovana Plumb. În cazul lui Viorel Ilie, senatul a respins cererea DNA de începere a urmării penale pentru permiterea accesului la informații care nu sunt destinate publicității. 

În ce privește tensiunile din partid, premierul a admis existența unei nemulțumiri. „Poate proveni din nemulțumirea și frustrarea unor din partid sau din afara partidului că lucrurile merg, de la niște oameni care nu sunt foarte fericiți că nu le-au ieșit anumite jocuri, vorbesc și de anumiți lideri de sindicat care-și văd periclitată poziția sau anvergura cu care se laudă”, a mai spus Tudose, menționându-l dintre liderii sindicali pe Bogdan Hossu.