VIDEO | Ludovic Orban: ”Oricine împiedică derularea procedurii aferente moțiunii de cenzură încalcă Constituția”

Publicat: 08 09. 2021, 21:48
Actualizat: 09 09. 2021, 07:55

This browser does not support the video element.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, miercuri seară, că își dorește soluționarea cât mai rapidă a crizei. De asemenea, el spune că oricine împiedică derularea procedurii aferente moțiunii de cenzură încalcă Constituția.

„Am fost acuzat că grăbesc moțiunea, iar acum mă acuză ca am întârziat comunicarea moțiunii catre guvern. Sunt un om care gândește fiecare decizie pe care o iau într-o funcție publicăAm studiat toate prevederile Constituționale regulamentare, toate deciziile Curții Constituționale, iar lucrurile sunt foarte clare: oricine împiedică derularea procedurii aferente moțiunii de cenzură încalcă Constituția și, atenție, o gravitate fără precedent, încalcă principiul constituțional al statului de drep, adică afectează democrația.

Practic, parlamentul este cel care investește guverne. În momentul în care cineva încearcă să blocheze procedural, profitând de o majoritate în birourile permanente reunite sau în alte structuri, practic, împiedică parlamentul să și exercite dreptul de cenzurare a activității guvernamentale și să pună punct activității unui guvern care nu mai beneficiază de legitimitate, pentru că nu mai are sprijin în majoritatea parlamentară. Blocarea procedurii moțiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituției și o încălcare a principiului constituțional al statului de drept”, a declarat Ludovic Orban, la B1 TV.

„Îmi doresc soluționarea cât mai rapidă a crizei”

Întrebat dacă susține moțiunea de cenzură, Orban a declarat: „Eu îmi doresc soluționarea cât mai rapidă a crizei. Acum, să fim cinstiți. Cum a fost provocată criza: am avut o demitere de ministru, în urma căreia am reușit să restabilim unitatea coaliției. Demiterea lui Vlad Voiculescu a avut un temei și a și fost acceptată de opinia publică. Am semnat un act adițional, cu o procedură cu privire la modalitatea în care trebuie să procedezi în momentul în care Premierul reușește să remanieze un ministru.

„Cîtu a remaniat un alt ministru, și nu orice ministru, cel al Justiției. România se află sub mecanismul de cooperare și verificare. Avem, ca să spun așa, recomandările formulate, iar noi trebuie să le îndeplinim”, a mai spus Orban.