Ludovic Orban: Prefecții nu vor mai fi înalți funcționari publici

Publicat: 12 01. 2021, 07:17
Ludovic Orban: Prefecții nu vor mai fi înalți funcționari publici

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că se lucrează la „o reglementare” prin care prefecții să nu mai fie înalți funcționari publici.

„Conform Constituției, prefectul este reprezentantul Guvernului în județ. În 2006, când eram în negocierile de aderare, existau niște bile negre în capitolul administrație și atunci s-a decis ca prefectul să fie echivalat funcției de înalt funcționar. Din 2012, practic nu au mai apărut înalți funcționari. (…)

Câte posturi de prefect va avea fiecare partid

Punctul de vedere aproape comun, în cadrul coaliției, care e în curs de implementare printr-o reglementare este acela că prefecții sunt reprezentanții Guvernului, nu trebuie să fie înalți funcționari publici”, a declarat Ludovic Orban, la B1Tv.

Orban a mai spus că partidele din coaliția de guvernământ vor dispune de posturi de prefect în funcție de ponderea voturilor obținute.

PNL va avea 23 de posturi, USR PLUS 14, iar UDMR 5.

Ludovic Orban, la momentul adevărului. Motivul pentru care negocierile cu USR-PLUS și UDMR au fost atât de dificile. “A trebuit să facem asta!”

Ludovic Orban, președintele ales al Camerei Deputaților, a explicat, după ce Guvernul Cîțu a trecut de votul Parlamentului, motivul pentru care negocierile pe care PNL le-a avut cu USR-PLUS și UDMR au fost atât de dificile, fiind necesare mai multe runde de tratative.

Fostul premier susține că a fost nevoie de armonizarea programelor de guvernare, în așa fel încât așteptările românilor, pe viitor, să nu fie înșelate. Acesta a mai precizat că s-au purtat discuții inclusiv cu grupul parlamentar al minorităților naționale.

“În urma alegerilor din 6 decembrie, PNL a avut o decizie clară de a se implica în negocieri pentru formarea unei coaliții responsabile și capabile să dea cele mai potrivite răspunsuri pentru multiplele crize cu care se confruntă România. Am început negocierile cu partenerii cu care avem afinități, este vorba despre partenerii din USR-PLUS, UDMR, de asemenea am purtat discuții cu grupul parlamentar al minorităților naționale.