MAREA DESCENTRALIZARE, redusă de Băsescu la „o prostie majoră”: „Ce fac ei va fi un mare eșec”

Publicat: 11 11. 2013, 21:49
Actualizat: 19 03. 2015, 00:12

Formula de descentralizare pe care Guvernul o va oficializa joi, prin angajarea răspunderii în fața Parlamentului, este considerată de președintele Traian Băsescu „o prostie majoră” și „o emblemă a neputinței” Executivului de a face regionalizarea.

„E o prostie majoră. Pentru că nu de continuarea descentralizării avea nevoie România. Suntem stat unitar care se controlează în teritoriu prin direcții ale ministerelor. E o emblemă a neputinței acestui Guvern. Vine ca un substitut al reorganizării administrative”, a comentat Băsescu într-un interviu la B1, adăugând însă că nu a văzut proiectul de lege.

În opinia președintelui, se puteau crea instituțiile regionale și până la modificarea Constituției. „Ei puteau să facă reducerea costurilor prin configurarea reorganizării administrative. Puteau să lase o direcție la 7 județe. Inspectoratele de Jandarmi sau de Poliție la fel”, a exemplificat el.

Pronosticul șefului statului este că, dacă instituțiile descentralizate nu vor putea fi controlate de Guvern, ministerele își vor reînființa direcțiile pe care acum le cedează primarilor sau președinților de Consilii Judeșene. „Ce fac ei va fi un mare eșec. Ministerele vor constata că nu pot controla activitatea din teritoriu și vor înființa alte direcții”, crede Băsescu.