Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, absolvent SRI și primul „țap ispășitor” după Colectiv

Publicat: 03 01. 2017, 20:09
Actualizat: 03 01. 2017, 20:09

Marius Alexandru Dunca a fost președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) până în noiembrie 2015, când premierul Victor Ponta l-a demis din cauza unei declarații care a stârnit mari controverse. El a declarat, după incendiul în care au murit 64 de oameni în clubul Colectiv, că o echipă a ANPC a mers la clubul respectiv cu o zi înainte de producerea tragediei, pentru a verifica informațiile dintr-o reclamație care arăta că prețurile din meniu nu corespund cu cele reale, însă inspectorii nu au găsit pe nimeni la club, așa că au plecat.

„Noi, când ne-am deplasat nu am știut că e club, am știut că e un operator economic. Procedura e așa: vine un consumator, ne dă adresa, noi ne ducem și acolo observăm dacă e club, magazin, dar odată ce reclamația a venit pe băuturi alcoolice, s-a deplasat o echipă de la biroul de alimentare. La data și ora controlului nu era niciun reprezentant legal al firmei, doar o persoană, am lăsat o invitație în care le-am spus să vină un reprezentant legal sau administrator cu documente a doua zi, vineri, cu certificat de înregistrare a firmei, cod CAEN care îmi dă autorizația de funcționare, ștampila, registrul unic de control și o imputernicire din partea administratorului, și autorizația sanitar veterinară și lista de prețuri. Vineri, nimeni nu a venit la sediul comisariatului. Conform procedurii, colegii mei trebuiau luni să se ducă din nou la sediul și să afișeze o nouă invitație pentru reprezentantul legal”, declara Dunca la Digi24.

După ce a aflat că a fost demis, Dunca a reacționat pe Facebook: „În acest moment, vin în fața dumneavoastră și pentru moment spun doar atât – am făcut tot ceea ce este legal și omenește posibil pentru a apăra drepturile fundamentale și esențiale ale consumatorilor. Dacă ANPC este vinovat pentru toate problemele din această țara – de la imposibilitatea de a amaneta capra, la salamul de pe raft, la contractul semnat cu banca, la hotelul incorect clasificat, la clubul care funcționează fără un aviz pe care alte instituții ar fi trebuit sa îl dea, eu îmi asum vina (…) Am fost numit politic, sunt demis politic… accept acest lucru! Nu comentez decizia Guvernului Ponta!”.

După ce a fost demis, el a fost numit secretar general la ong-ul Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO), care în campania electorală pentru parlamentare din 2016 apare creditat și cu sondaje ale opiniei publice.

În vara lui 2016, Dunca a fost ales consilier județean PSD la Brașov, apoi în decembrie a fost ales senator de Brașov.

Anterior, a fost în 2009 director coordonator la Consiliul Județean pentru Protecția Consimatorului Brașov, iar din 2006 până în 2009 a fost director la firma de curățenie Diamond Cleaning.

Timp de un an, în 2007-2008, a fost consilier al unui europarlamentar.

Marius Alexandru Dunca s-a născut în 1980 în Brașov, unde a absolvit în anul 2004 Universitatea Transilania – Brașov, profilul inginerie, după care a urmat studii postuniversitare în cadrul aceleași instituții – Specializarea Protecția și managementul mediului.

A fost doctorand fără să își dea doctoratul, în schimb are cursuri de perfecționare la Academia Națională de Informații a SRI și la Colegiul Național de Apărare.

De asemnea, a făcut cursuri de prefecționare în periaoada 2010 – 2011 la Institutul  Diplomatic Român, specializarea Perfecționarea în domeniul relațiilor internaționale, dar tot în 2011 a participat la un curs susținut de Fundația Friederich Ebert Stiftung – Bursa Friederich Ebert  pentru tineri politicieni.