Mesajul lui Kelemen: Celor care nu înțeleg năzuințele maghiarilor le spun răspicat, să priceapă: autonomia

Publicat: 16 03. 2013, 16:17
Actualizat: 30 03. 2019, 16:02

Președintele UDMR, Klemen Hunor a transmis guvernanților că maghiarii vor ca limba lor maternă să devină limbă oficială în județele locuite în majoritate de ei și vor autonomie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În discursul festiv rostit cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că 15 Martie este sărbătoarea tuturor maghiarilor și a „libertății maghiare”, exprimându-și convingerea că „o viață adevărată nu poate fi trăită decât în libertate”.

„Pe cei care s-au răsculat împotriva despotismului și asupririi, pe cei care acum 165 de ani au purtat torța luptei maghiarilor pentru libertate, îi mâna dorința de a pune capăt arbitrariului și împilării. După 165 de ani, ni-i amintim cu mândrie și mărturisim că țelurile lor sunt și țelurile noastre, valorile lor sunt și ale noastre”, a spus Kelemen Hunor.

Acesta a adăugat că fiecare epocă și fiecare generație a dus „propria luptă pentru libertate” și că maghiarii de acum sunt obligați să continue această tradiție.

„Și noi, maghiarii zilelor noastre, care trăim și muncim pentru familiile noastre, pentru națiunea noastră, avem de dus propria noastră luptă pentru libertate, și la fel va fi și mâine, și poimâine – pentru că bătălia pentru libertate, pentru libertatea noastră, trebuie să o ducem zi de zi”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, nicio națiune din Bazinul Carpatic nu va fi liberă până când comunităților maghiare din această regiune „le va fi îngrădită libertatea”.

„Am constatat că și astăzi sunt mulți aceia care vor să ne ia libertatea, vor să ne îngrădească drepturile, vor să ne facă slugi, pentru că judecă greșit lumea și, în interiorul ei, soarta omului și a națiunii. Ei își imaginează greșit că libertatea lor va fi mai multă, dacă a noastră va fi mai puțină! Noi trebuie mai întâi să risipim această convingere greșită și trebuie să spunem că nimeni, fie el român, slovac, sârb, niciunul dintre popoarele Bazinului Carpatic nu poate fi liber câtă vreme este îngrădită libertatea comunităților naționale maghiare care trăiesc în această regiune. Pentru că libertatea adevărată, reală, există doar atunci când fiecare om este liber și își asumă responsabilitatea libertății sale”, a spus Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, maghiarii nu doresc să fie liberi „pentru a lua din libertatea altora”, ci să trăiască împreună cu ceilalți, cărora le „pretind” respectarea simbolurilor maghiarilor și să consființească, prin Constituție, limba maghiară oficială în zonele locuite preponderent de etnici maghiari.

„Mesajul pe care îl transmitem astăzi tuturor este acela că noi nu dorim să fim liberi pentru a lua din libertatea altora. Noi spunem că vrem și putem să fim liberi împreună. Și le cerem, le pretindem în modul cel mai hotărât, să nu vrea să ne ia limba, să nu vrea să îngrădească folosirea limbii noastre materne și vrem să dea și o recunoaștere oficială limbii maghiare în Transilvania, acolo unde trăiește comunitatea noastră maghiară, iar acest lucru să apară scris și în Constituția țării. Le cerem să nu vrea să ne priveze de simbolurile noastre naționale și comunitare, de steagul secuiesc, de steagul maghiar, pentru că nicio interdicție, nicio poruncă nu dă rezultate cu noi, pentru că nu permitem, și vom apăra, vom ști să apărăm tot ceea ce i se cuvine fiecărui om liber, fiecărei națiuni libere”, a declamat acesta, în aplauzele celor prezenți.

Kelemen Hunor a mai cerut Executivului „să nu abuzeze de cele 70 de procente ale sale” și „să nu fărâmițeze nici Ținutul Secuiesc, nici Partium-ul, cu ocazia apropiatei reorganizări a regiunilor”, întrucât maghiarii nu vor accepta și vor „împiedica acest lucru cu toate puterile”.

„Mesajul pe care îl transmitem de aici este acela că nu cetățeanul există pentru stat, ca să îi fie supus și slugă, ci invers – statul trebuie să îl slujească pe cetățean și comunitatea noastră națională. Nu dorim să luăm nimănui nimic, vrem doar să decidem noi-înșine în privința moștenirii noastre, în problemele care ne privesc. Celor care nu înțeleg năzuințele noastre, le spun răspicat, ca să priceapă: asta este autonomia, asta ne dorim noi – să decidem în libertate în problemele care ne privesc”, a afirmat Kelemen.

Totodată, el a cerut comunității maghiare să nu repete greșeala făcută de revoluționarii de la 1848, care au luptat unul împotriva celuilalt, ci să fie unită împotriva „adversarilor” care vor să-i îngrădească drepturile.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a susținut că obiectivele revoluționarilor de la 1848 sunt valabile și în prezent, referindu-se în special la solidaritatea maghiarilor, mesajul lui pentru actuala putere fiind de a le acorda maghiarilor dreptul de a-și rezolva problemele prin ei înșiși.

„Am un mesaj pentru cei aflați în fruntea țării: în cazul în care clasa politică nu poate să rezolve problemele existențiale ale țării, atunci noi, prin noi înșine, o să o facem”, a declarat Borboly.

Manifestările din Pasul Nyerges, la care au participat aproximativ trei sute de persoane, au început cu intonarea imnului Ungariei și a celui secuiesc, discursurile președintelui UDMR Kelemen Hunor și al președintelui CJ, Borboly Csaba, fiind urmate de un scurt program artistic.