Mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, pentru Kelemen Hunor

Publicat: 14 08. 2014, 15:36
Actualizat: 09 02. 2016, 09:37

Potrivit unui comunicat al UDMR transmis, joi, Kelemen Hunor și Viktor Orban au avut în cursul zilei o întrevedere la Budapesta.

„În cursul unei întrevederi desfășurate, joi, la Budapesta, premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a urat președintelui Uniunii, Kelemen Hunor, mult succes în alegerile prezidențiale din România. Viktor Orban a mai spus că se așteaptă la creșterea importanței comunității maghiare în politica internă românească, precum și la așezarea pe baze mai raționale a relațiilor ungaro-române”, se arată în documentul citat.

Liderul UDMR a arătat, în legătură cu alegerile prezidențiale din luna noiembrie, că membrii comunității maghiare vor să prezinte în campania electorală aspirațiile proprii.

„În această perioadă, întreaga Românie este atentă. De aceea, suntem în măsură să prezentăm unui public mai larg aspirațiile și interesele comunității maghiare din Transilvania. Acesta este pentru noi cel mai bun prilej de a spune cine suntem și ce dorim. Trebuie să spunem majorității românești că noi, maghiarii, suntem cetățeni ai acestei țări care muncim, plătim impozite și creăm valori, dar avem propriile noastre tradiții, valori și interese. Este important să avem propriul nostru candidat și datorită faptului că, printre politicienii români și partidele românești, nu există niciunul care să ofere soluții adecvate pentru problemele specifice ale maghiarilor din Transilvania”, a subliniat Kelemen.

Președintele Uniunii a menționat în cursul întrevederii că maghiarii din Transilvania trebuie să demonstreze că sunt o comunitate puternică, una care nu poate fi ocolită „atunci când se iau decizii privind viitorul țării”.

În opinia președintelui UDMR, acesta este motivul pentru care nu este posibil ca în primul tur al alegerilor prezidențiale, maghiarii din Transilvania să sprijine un candidat român.

„Prin demersul nostru unit, există chiar posibilitatea ca noi să decidem, în al doilea tur de scrutin, cine va fi președintele României și cum vom trăi în următorii cinci ani. Așadar, alegerile prezidențiale constituie un bun prilej și pentru a demonstra forța comunității noastre”, a mai menționat Kelemen Hunor.

În cursul convorbirilor care au avut loc în clădirea Parlamentului Ungariei, președintele Uniunii și premierul Ungariei au făcut și un tur de orizont al problemelor de actualitate ale politicii naționale și au căzut de acord să continue întărirea legăturilor dintre FIDESZ și UDMR.