Ministrul Costoiu vrea să fie senator în locul lui Toni Greblă

Publicat: 02 05. 2014, 13:33
Actualizat: 19 03. 2015, 06:10
Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare, va candida din partea PSD în Gorj la alegerile parțiale din 25 mai pentru un loc de senator.

Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu, candidează pentru postul de senator din județul Gorj rămas vacant după numirea lui Toni Greblă la Curtea Constituțională, Costoiu urmând să își depună sâmbătă candidatura la Biroul Electoral Județean.

Ministrul Mihnea Costoiu a fost desemnat de PSD Gorj să candideze pe postul rămas vacant în Colegiul 2 după ce fostul senator Toni Greblă a fost numit judecător la Curtea Constituțională, în decembrie 2013.

Costoiu, originar din Gorj, este așteptat sâmbătă dimineață la Târgu Jiu, pentru a-și depune candidatura la Biroul Electoral Județean, el urmând să ajungă în județ alături de premierul Victor Ponta și de alți lideri ai PSD. De altfel, aceștia vor participa, sâmbătă, și la un miting electoral care va fi organizat la Rovinari.

Mihnea Costoiu, care din 2012 este și rector al Univeristății Politehnica București și a fost secretar de stat la Ministerul Educației în perioada în care funcția de ministru era ocupată de Ecaterina Andronescu, este ministru delegat pentru Învățământ Superior din decembrie 2012.

În perioada 1999-2001, Costoiu a fost președinte al Consiliului de Administrație al Citex A Târgu Jiu, fosta întreprindere de construcții din oraș, care a dat faliment.

În 1999, Costoiu a cumpărat pachetul de acțiuni de la societatea TAMSA SA Mătăsari, care, de asemenea, a intrat în faliment după ce o parte din activele firmei au fost vândute la prețuri subevaluate. Cumpărătorul a fost o firmă la care acționari erau soția lui Costoiu și directorul numit de acesta la TAMSA, după cum se menționa într-un dosar penal instrumentat la acea vreme de Poliția Gorj, la finalul cercetărilor doar directorul respectiv având probleme penale.

De asemenea, Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității a confirmat în anul 2010 că Mihnea Costoiu „este titular al dosarului de fond rețea nr. R 251012 (cotă CNSAS)”.

„Domnia sa a fost recrutat la data de 08.07.1988, pentru supravegherea informativă din cadrul Liceului «Tudor Vladimirescu» din Târgu Jiu”, se precizează în adeverința CNSAS cu numărul 2437 din 4 mai 2010.

Costoiu avea numele conspirativ „Iulian”, el fiind elev în perioada în care a fost recrutat de Securitate. CNSAS a descoperit în arhive doar un angajament semnat de Mihnea Costoiu, la dosar neexistând și probe din care să reiasă că acesta ar fi transmis informații către Securitate, motiv pentru care ministrului nu i s-a atribuit calitatea de lucrător sau colaborator.

Conform declarației de avere completată la sfârșitul lunii martie, Mihnea Costoiu deține împreună cu soția sa peste 11.000 de metri pătrați de teren în localitatea gorjeană Runcu, achiziționat în anul 2000, în 2001 cei doi cumpărând la Târgu Jiu un apartament de 91 de metri pătrați.

De asemenea, în 1998 soții Costoiu au achiziționat la Târgu Jiu un spațiu de producție de 225 de metri pătrați, iar în anul 2011 ministrul a dobândit, în urma unui litigiu, un apartament de 68 de metri pătrați în București.

Totodată, în 2013 Costoiu a vândut un apartament cu 165.000 de euro către Gabriel Alexandru Arapalea. El are și conturi deschise între anii 2002 și 2010, în care se află sume cuprinse între 5 lei și 93.295 de lei sau 3.053 de euro.

Ministrul delegat pentru Învățământ Superior menționează ca venituri în anul anterior fiscal suma de 64.356 de lei de la Ministerul Educației Naționale și 18.634 lei de la Politehnica București, pentru proiecte implementate în anul 2012. De asemenea, Mihnea Costoiu a câștigat peste 68.000 de lei din închirierea unui spațiu comercial către firma Bet Cafe Arena.

Mihnea Costoiu este și președinte al organizației PSD Diaspora și membru în mai multe asociații profesionale ale inginerilor și managerilor din România și Europa. (Gigi Ciuncanu – Mediafax)