Ministrul de Finanțe a anunțat că nu a aprobat încă fuziunea EximBank cu Banca Românească. Când va fi făcut anunțul

Publicat: 31 12. 2019, 16:02
CCR analizează marți legalitatea investirii Guvernului Cîțu, la sesizarea AUR

Ministrul de resort a reiterat de asemenea intenția de a atrage investitori instituționali majori în acționariatul CEC Bank, o altă bancă deținută de stat.

„Am fost întrebat de mai mulți jurnaliști și trebuie să fac această precizare. Tranzacția a fost aprobată în februarie 2019 de Guvernul PSD. Eu și Ministerul Finanțelor Publice încă nu am aprobat fuziunea EXIM cu Banca Românească. Deja am anunțat planurile pentru CEC Bank, atragerea BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – n.red.) și IFC (International Finance Corporation – n.red.) în acționariat”, a scris Florin Cîțu, marți, pe Facebook.

„În primele zile din 2020 voi anunța ce urmează pentru EXIM Bank, EXIMAsig și Fondurile de Garantare și Contragarantare”, a mai precizat ministrul de Finanțe.

Luni, Ziarul Financiar a scris că EximBank, bancă deținută de stat prin Ministerul Finanțelor, a început oficial procesul de preluare al Băncii Românești după aprobarea dată de BNR la mijlocul lunii decembrie și că îl numește pe Lucian Anghel director general al băncii în acest proces.

Anunțul a fost făcut prin convocarea adunării generale a acționarilor Băncii Românești. Actualii administratori ai Băncii Românești, bancă deținută de National Bank of Greece, își vor preda mandatele după ce noii membri vor fi aprobați de BNR.

Luni, 9 decembrie, ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu preciza, într-o conferință de presă, că tranzacția Banca Românească-Exim Bank este sub evaluarea sa și că ea ar putea fi finalizată după sărbători.

„Tranzacția Banca Românească-Exim Bank este sub evaluarea mea în acest moment. Și o să dau… Consiliul Concurenței mi se pare că a dat aviz, BNR nu a dat încă aviz, dar este sub evaluarea mea”, a precizat atunci Cîțu.

Florin Cîțu a fost un critic vehement al tranzacției EximBank-Banca Românească pe vremea când era în opoziție și ministru al Finanțelor era Eugen Teodorovici, cel dintâi exprimându-și în mai multe rânduri îndoielile cu privire la motivația tranzacției.