Ministrul Muncii dă asigurări că pensiile românilor se vor majora cu 13,8%, începând „de astăzi”

Publicat: 05 01. 2024, 14:19

Simona Bucura-Oprescu anunță pe pagina sa de socializare că, „de astăzi” postașii vor aduce pensiile românilor indexate cu rata inflației de 13,8%, așa cum prevede noua Lege a pensiilor publice. „Pensiile cresc din această lună”, precizează ministrul Muncii.

„Pensiile cresc din această lună. De astăzi poștașii vă aduc pensiile majorate cu 13,8%”, a scris Simona Bucura-Oprescu pe Facebook.

Potrivit ministrului Muncii, cei care încasează pensia pe card vor primii banii în perioada 11-12 ianuarie 2024.

Noua Lege a pensiilor prevede și o recalculare a celor aproximativ 5 milioane de pensii. Recalcularea ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024.
Este prima majorare a pensiilor din acest an. În urma recalculării, din septembrie se va face dreptate pentru milioane de pensionari, adaugă ministrul.

Cele mai importante prevederi din Legea pensiilor

– pensiile a peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după noua formulă.

– de la 1 ianuarie 2024 punctul de pensie se majorează cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

– dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).

– până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani urmează să se egalizeze treptat.
– în cazul femeilor, concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni).

– se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

– sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuţii se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime, etc. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Explicația liderilor PSD-PNL privind sursa de finanțare pentru Legea pensiilor/ Roman: „Ministrul Muncii a încurcat și miliardele și virgula”

VIDEO | Ministrul Muncii îi dă replica lui Marcel Boloș. Impactul este 10 mld. lei / Simona Bucura: Noua lege a pensiilor are costuri sustenabile