Monica Macovei îl contrazice pe Traian Băsescu

Publicat: 05 04. 2013, 14:02
Actualizat: 06 04. 2013, 16:34

După ce președintele Traian Băsescu a salutat propunerile făcute de premierul Victor Ponta pentru conducerea Parchetului General și a DNA, europarlamentarul PDL Monica Macovei critică atât alegerea lui Tiberiu Nițu pentru PÎCCJ cât și cea a Laurei Codruța Kovesi ca șefă a procurorilor anticorupție.

„La șefia DNA este imperativ să fie un procuror anticorupție care a performat în ultimii ani, care a lucrat în dosare de mare corupție, a anchetat fără frică politicieni și alți oficiali, a dovedit profesionalism, curaj și independența și care cunoaște cum funcționează instituția”, reclamă Monica Macovei legat de nominalizarea lui Kovesi, preferând „un procuror care în ultimii ani a lucrat cu succes în cea mai performanță instituție anticorupție”.

Mai directe sunt criticile la adresa lui Tiberiu Nițu, avizat negativ de CSM și la finalul anului trecut, când a fost propus pentru aceeași funcție în urma selecției asumate de fostul ministru al Justiției, Mona Pivniceru. În opinia lui Macovei, „prestația jalnică” a acestuia la adudierea publică în fața CSM ar fi trebuit să ducă la părăsirea Parchetului General. Concluzia CSM a fost că Tiberiu Nitu „nu întrunește condițiile și exigențele necesare funcției de procuror general”. Acum, Victor Ponta îl propune din nou că și cum nu ar există deja o evaluare negativă a abilităților sale de a conduce PICCJ și a competențelor sale de procuror”, se arată nemulțumită Monica Macovei, considerând „inacceptabilă” nominalizarea lui Nițu.

Eurodeputatul PDL se arată în continuare de acord cu procedura pe care a introdus-o în 2005, ca propunerea să vină de la ministrul Justiției, însă contestă selecția lui Ponta. „întrebarea este cum i-a ales pe cei propuși. Pe criterii de profesionalism, experiență, putere și integritate? Sau i-a scos din pălărie ori de la partide?”, se întreabă Macovei.