Monica Macovei, reclamată de CSM, după ce a numit instituția „mafie a justiției”

Publicat: 17 03. 2016, 15:04

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmațiile, opiniile și aprecierile personale ale doamnei Monica Macovei, deputat în Parlamentul European și lider al unui partid politic (…) sunt de natură să aducă o gravă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”, a anunțat CSM printr-un comunicat de presă, joi, sesizând, totodată, Parlamentul European dar și CNA.

Prin raportul Inspecției Judiciare, însușit de plenul CSM, s-a constatat că ” prin afirmațiile lipsite de suport factual s-a urmărit acreditarea ideii potrivit căreia Consiliului Superior al Magistraturii este o instituție nefuncțională, nocivă, lipsită de responsabilitate în exercitarea atribuțiilor legale, în special în cadrul procedurilor de numire în funcții a magistraților, care escamotează derapajele profesionale ale magistraților, neîndeplinindu-și corespunzător rolul de instanță de judecată în domeniul disciplinar”, se arată în comunicatul de presă.

La ședința plenului CSM de joi s-a decis și apărarea reputației profesionale a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, dar și sesizare CNA, după ce, s-a constatat că aspectele prezentate în cadrul unei emisiuni difuzate la un post de televiziune „au fost rupte din contextul interviului și, într-o succesiune aparent logică și etapizată, a fost schimbat sensul ideilor exprimate inițial de doamna procuror. Mai mult, în cadrul emisiunii, s-a afirmat permanent și s-a acreditat ideea că, în calitate de reprezentant al sistemului judiciar, doamna procuror șef este părtinitoare în raport cu punerea în executare de către organele fiscale a unei hotărâri judecătorești definitive”, transmite CSM, potrivit sursei meționate.

Judecătorul Mircea Aron, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a reclamat-o pe Monica Macovei la Inspecția Judiciară, după ce aceasta a declarat că CSM este un fel de mafie a Justiției, care acoperă tot ce e rău în sistem. Acesta a considerat că atacul europarlamentarului i-a afectat imaginea și reputatia de șef al instituției.

Monica Macovei a fost la fel de vehementă și față de propunerea ca numirile Procurorului general al Romaniei, a șefului DNA și a șefului DIICOT să fie făcute de către CSM, scrie bzi.ro.