Moțiunea de cenzură a PNL, dezbătută și votată vineri. Cum arată raportul de forțe din Parlament

Publicat: 08 06. 2015, 13:44
Actualizat: 08 06. 2015, 18:08

Orban a spus că această decizie a fost luată de majoritatea parlamentară și că liberalii propuseseră ca moțiunea să fie dezbătută joi, în final stabilindu-se ca moțiunea să fie dezbătută și votată vineri dimineață, de la ora 10.00.

„Putea să se facă și duminică, noi suntem pregătiți”, a spus Ludovic Orban.

PNL a depus, vineri, la Parlament moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Ponta, care este semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO și doi de la grupul-democrat, restul fiind deputați și senatori PNL. Moțiunea este intitulată „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!”.

Matematica parlamentară este însă în acest moment în favoarea lui Victor Ponta. PSD, alături de UNPR, PC, PLR și minorități se bazează acum 318 voturi, cu 39 mai multe decât necesare pentru a rămâne în funcție. PNL, dacă i-ar convige pe cei de la UDMR, pe  democrat-populari și pe neafiliați, ar strânge 240 de voturi din cele 279 cât ar avea nevoie să dărâme guvernul.

În aceste condiții, planul depinde de UNPR care are 53 de parlamentari, dar care a anunțat, prin vocea vicepremierului Gabriel Oprea că îl susține pe Victor Ponta.