Moțiunea de cenzură: Stănescu, Arcaș și liderul senatorilor PSD nu au votat pentru respingerea citirii moțiunii

Publicat: 02 10. 2019, 17:32

De asemenea, deputatul PSD Andrei Pop s-a abținut la votul din plenul reunit. Ordinea de zi a ședinței a fost respinsă cu 194 împotrivă, 181 pentru, o abținere, iar trei nu au votat.

Din partea PNL au votat împotriva citirii moțiunii de cenzură, 87 de parlamentari.

Totodată, din partea PMP, 6 au votat împotrivă, 24 de la UDMR, 30 de la Pro România, 32 de la USR, 5 de la grupul minorităților și 6 neafiliați.

Patru parlamentari PSD au votat respingerea citirii moțiunii de cenzură iar un deputat, Andrei Pop, s-a abținut de la vot.

Emanuel Havrici, Cornel Itu, Horia Nasra șă Ioan Talpoș sunt parlamentarii care au votat respingerea ordinii de zi și implicit, respingerea citirii moțiunii de cenzură.

Totodată, liderul senatorilor PSD Cozmin Preda a fost prezent, însă nu a votat.

Au fost absenți 86 de parlamentari, dintre care 26 de la PSD, iar trei parlamentari nu au votat.

Moțiunea de cenzură va fi citită, joi, de la ora 10.00, dezbaterea și votul având loc joia viitoare, de la ora 10.00.

Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a declarat că PSD a pierdut matematic majoritatea în Parlament, ordinea ne zi pentru citirea moțiunii de cenzură neputând fi adoptată în plenul de miercuri. El a afirmat că premierul Viorica Dăncilă nu ar trebui să își dea demisia.

După votul de miercuri din Parlament, PSD are 207 voturi de partea sa, fiind 181 de voturi astăzi „pentru” respingerea ordinii de zi și 26 de social- democrați absenți, iar moțiunea de cenzură are nevoie de 233 de voturi pentru a trece în Parlament. Așadar, celor de la PSD le lipsesc 26 de voturi pentru a putea respinge moțiunea de cenzură în Parlament.

Cu toate acestea, Paul Stănescu, unul dintre parlamentarii PSD care au fost prezenți dar nu au votat, miercuri, a declarat că el, împreună cu Viorel Arcaș și liderul senatorilor PSD Cosmin Preda, au uitat să voteze „pentru” ordinea de zi și implicit pentru citirea moțiunii în Parlament. Prin urmare, PSD s-ar mai putea baza pe trei voturi, având 210 voturi și doar 23 de voturi necesare pentru a trece moțiunea de cenzură.

„Eu cu liderul de grup și domnul Arcaș, nu ne-am dat seama și am votat «prezent» și atât, nu am votat «pentru» din greșeală(…) Pur și simplu am greșit. Am votat «prezent» și trebuia să votăm «pentru» (…) am greșit” , a declarat senatorul PSD, Paul Stănescu.

Ulterior deciziei Birourilor Permanente Reunite, în plenul reunit al celor două Camere, Raluca Turcan (PNL) și Stelian Ion (PSD) au cerut amânarea votului pentru moțiune pentru ziua de luni, la ora 16.00.