Nicolae Ciucă, despre trimiterea de rachete PATRIOT în Ucraina: Trebuie să analizăm bine toate consecințele

Publicat: 13 05. 2024, 12:21
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a vorbit, luni, despre posibilitatea ca România să cedeze Ucrainei un sistem de apărare Patriot. Potrivit acestuia, decizia va fi luată în CSAT, dar doar după ce vor fi analizate toate consecințele unei astfel de măsuri.

Este un subiect care nu trebuie politizat, este o decizie care se va lua, aşa cum a anunţat şi domnul preşedinte, după analiza structurilor responsabile în acest domeniu, se va analiza în CSAT şi, pe baza detaliilor care însoţesc o astfel de decizie, va urma o decizie asumată de la cel mai înalt nivel”, a precizat Ciucă, întrebat în legătură cu posibilitatea ca România să dea Ucrainei un sistem Patriot.

Întrebat dacă ar fi oportun ca România să doneze Ucrainei un astfel de sistem, Ciucă a răspuns: „Aici nu contează părerea personală a cuiva, nici măcar a mea, este o chestiune atât de complexă încât trebuie să avem pe masă o analiză cât se poate de bine dezvoltată, cât se poate de acoperitoare la toţi factorii şi la toate consecinţele”.

Marcel Ciolacu a transmis duminică, la Antena 3, că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are reţineri mari ca România să dea un sistem de apărare Patriot Ucrainei. El a precizat că decizia se va lua în CSAT, împreună cu preşedintele României.

Suntem trei state cu sistemul Patriot – este Polonia, România şi Germania. Ştim poziţia Germaniei. Domnul Tusk este prim-ministru al Poloniei. La noi, conform Constituţiei, comandantul suprem al armatei este domnul preşedinte Klaus Iohannis. Eu nu am avut o discuţie încă după vizita preşedintelui în Statele Unite. Am avut discuţii cu ministrul Apărării. Domnul ministru al Apărării are reţineri mari să dăm acest sistem, unul dintre sisteme să-l dăm în Ucraina, a afirmat Marcel Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a discutat recent, în timpul vizitei în SUA, cu omologul său american, Joe Biden, despre cedarea unui sistem Patriot, deținut de România, către Ucraina. Între timp, un sistem de apărare Patriot a fost mutat lângă Bucureşti, scopul fiind acela de a sigura apărarea aeriană a Capitalei, în contextul în care Rusia reușește să câştige tot mai mult teren pe frontul din Ucraina.

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu vorbește cu președintele Iohannis despre sistemele PATRIOT / „Eu cred că-s mai multe funcționale”

Singurul ”Patriot” de apărare antiaeriană a României, mutat lângă București. Cât ar costa să donăm Ucrainei un sistem PATRIOT și să cumpărăm unul nou